Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Johan Castberg

Miljødirektoratet: Statoil gir ikke Stortinget god nok informasjon før ny oljeboring

Mener Statoil hopper bukk over klimahensyn og samfunnsmessig lønnsomhet.

CASTBERG: Slik skal Statoils flytende produksjonsskip på Johan Castberg-feltet se ut. Illustrasjon: Statoil
CASTBERG: Slik skal Statoils flytende produksjonsskip på Johan Castberg-feltet se ut. Illustrasjon: Statoil Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter nyttår skal Stortinget vurdere om Statoil får bore etter olje på Johan Castberg-feltet.

Feltet ligger i Barentshavet, på lik linje med omstridte Goliat.

I sin høringsuttalelse til Johan Castberg-boring, kritiserer Miljødirektoratet Statoil for å ikke ta nok hensyn til klima og presentere for dårlige regnestykker rundt økonomien.

Tallene Statoil har lagt fram for Stortinget gir ifølge Miljødirektoratet «ikke en fullstendig vurdering av alle samfunnsøkonomiske konskevenser av utbyggingen», heter det i direktoratets høringsuttalelse.

Direktoratet savner både en bedre vurdering av samfunnsøkonomisk lønnsomhet på Johan Castberg-feltet, altså hvor mye penger AS Norge vil tjene og hvor sårbar denne lønnsomheten er for svingninger i oljeprisen og forsinkelser.

Klima og lønnsomhet

Direktoratet kritiserer samtidig Statoil for å glemme miljøkonsekvenser som følge av aktiviteten: Utslipp til luft og sjø, akutte utslipp og avfall.

- Det er Miljødirektoratets rolle som høringsinstans å påpeke mangler i beskrivelse av samfunnsnytten og konsekvenser for miljø og klima, forteller Signe Nåmdal, avdelingsdirektør for industri og hav ved Miljødirektoratet.

Johan Castberg-feltet skal i produksjon i 2022 og inneholder anslagsvis 450 til 650 millioner fat oljeekvivalenter, primært olje. Statoil er operatør med 50 prosent eierandel, mens Eni og Petoro eier 30 og 20 prosent henholdsvis.

Statoil skriver at de planlegger å bore 30 brønner på feltet mellom 2019 og 2024.

- Etter vårt syn er det viktig at Stortinget presenteres for den reelle økonomiske usikkerheten i ved Johan Castberg-feltet. Det er stor usikkerhet rundt framtidig oljepris, og det vil bli stramme vilkår som følge av Parisavtalen. Dette er informasjon Stortinget behøver for å fatte riktig beslutning, sier Nåmdal videre.

Søviknes stoler på oljebransjen

I sin tale under Statoil høstkonferanse sa olje- og energiminister at oljeselskapene, ikke myndighetene, er best egnet til å vurdere lønnsomheten ved et norsk oljefelt.

Også når det gjelder klimaspørsmål, sa Søviknes at han stoler mer på oljeselskapene enn på norske politikere - og da inkluderer oljeministeren til og med seg selv:

- Så gode og dedikerte som norske embetsmenn er, så tror jeg ikke de - eller jeg - er bedre til å fatte den typen beslutninger enn det oljeselskapene selv er. Eller, for den saks skyld, bedre enn stortingsrepresentantene, miljøvernaktivister eller kommentatorer i pressen, sa Søviknes.

- Må ha mer info

I løpet av høsten er det blitt klart at Goliat-feltet kan bli et tapsprosjekt for den norske stat. Store kostnadsoverskridelser og varierende oljepris er hovedårsakene.

- Stortinget skal veie fordeler og ulemper opp mot hverandre for å avgjøre hva som er best for Norge. Da må vurderinger rundt klimautslipp, samt beregninger for lønnsomhet, være en del av regnestykket, sier Nåmdal.

- Her er det helt klart behov for mer informasjon, avslutter hun.

Statoil: - Kan ikke si så mye

Statoil forteller Dagbladet at de har registrert tilbakemeldingen fra Miljødirektoratet.

- Vi forholder oss til krav fra norske myndigheter på innhold i Plan for utbygging og drift for Johan Castberg. Våre kommentarer til høringsuttalelsene vil offentliggjøres når utbyggingsplanen for Johan Castberg leveres til norske myndigheter i løpet av 2017, sier pressetalsmann Eskil Eriksen til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!