SKAM: Natur og Ungdom demonstrerte da finansminister Sigbjørn Johnsen la frem Revidert nasjonalbudsjett i Regjeringskvartalet i Oslo idag. I revidert nasjonalbudsjett ble det vedtatt å kutte èn milliard kroner på klimakvote-kjøp. Foto: Sara Johannessen / Scanpix
SKAM: Natur og Ungdom demonstrerte da finansminister Sigbjørn Johnsen la frem Revidert nasjonalbudsjett i Regjeringskvartalet i Oslo idag. I revidert nasjonalbudsjett ble det vedtatt å kutte èn milliard kroner på klimakvote-kjøp. Foto: Sara Johannessen / ScanpixVis mer

- Miljøet får svi for Jens og Johnsens sparekniv

Miljøvernere ser rødt etter at regjeringen har kuttet en milliard kroner til klimakvoter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||I revidert nasjonalbudsjett har nå den rødregjeringen gått inn for å kutte i pengestrømmen til klimatiltak:

Regjeringen har vedtatt å kutte kjøp av klimakvoter med én milliard kroner.  

Bakgrunnen for dette er at kvoteleveransene kommer seinere enn antatt, og at kvoteprisene så langt i år har vært lavere enn forutsatt i budsjettet.  

Milliardkuttet får naturvernere til å reagere kraftig.  

— Det er skremmende å se hvor lite gjennomslag miljø har i den rødgrønne regjeringa. Det er klart at miljøet har fått svi for Jens og Johnsens sparekniv, sier 2. nestleder i Natur og Ungdom, Mari Winsents til Dagbladet.  

- Ikke lengre en miljøregjering— Klimakvotesystemet har vært regjeringens flaggskip for å oppfylle forpliktelsene om kutt av klimautslipp. Når de nå kutter i bevilgningene til dette, kan ikke regjeringen lengre kalle seg en miljøregjering, mener Winsents.  

Natur og Ungdom mener at pengene spart på klimakvote-kuttet burde brukes til klimatiltak innenland:
— Men regjeringens vilje ser ut til å være svært lav. Den er på et bunnivå, og kuttet viser litt om deres vilje og miljøtroverdighet, sier Winsents

— I det reviderte budsjettet som kom i dag er det kuttet penger til fullskalaanlegget på Mongstad, det kommer ikke penger til rensing av gasskraftverket på Kårstø, det kommer ikke mer penger til økt produksjon av fornybar energi og bevilgningene til jernbane er på ingen måte nok til å ta igjen etterslepet på jernbanen. Samlet sett viser dette at regjeringens vilje til å kutte norske klimagassutslipp er fraværende, sier Winsents.

- På villspor— Det er nesten hele potten! Jeg ble veldig overrasket. Det viser at norsk klimapolitikk er på villspot både når det gjelder innlandskutt som vi ser ved Mongstrad-utsettelsen, og som vi ser at vi heller ikke klarer å kjøpe de kvotene vi hadde tenkt utenlands, sier Lars Haltbrekken i Norges Naturvernforbund.  

Haltbrekken mener norsk klimapolitikk har basert seg altfor mye på å kjøpe seg fri i utlandet:

— Vi har basert oss på at andre gjør jobben, og at vi kan kjøpe klimakvoter i utlandet selv om det i lang tid har vært knyttet stor usikkerhet til dette, og at man har sikret seg rettigheter til klimakvoter som ikke er godkjente av FN.  

— Vi har forplikta oss internasjonal om å overoppfylle kravene om kutt — det er avgjørende at noe skjer for å få ned klimakuttene.  

— Men det at man har redusert kvotekjøpet kan jo bety at man nå må gå inn for andre kutt på hjemmefronten for å få ned utslippene og nå utslippsmålene?  

Regjeringen er i dyp krise med økte utslipp og uten mulighet til å kjøpe seg fri utenlands. Hvis regjeringen gjør flere tiltak på hjemmebane kan det komme noe godt ut av det, sier Haltbrekken

REAGERER PÅ MILLIARDKUTT: Lars Haltbrekken mener regjeringa er på villspor. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
REAGERER PÅ MILLIARDKUTT: Lars Haltbrekken mener regjeringa er på villspor. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer