Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Miljøet skal bestemme

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Knapt noen nasjon er så bortskjemt med billig strøm som Norge. I årevis kunne vi bare bygge ut vår vannkraft, som er fornybar og fri for forurensning. Vårt forbruk av energi ligger på verdenstoppen. At vi har lagt oss til uvaner med enorm sløsing, er en følge av den billige strømmen.
  • Etter at det måtte settes en grense for utbyggingen av vannkraften, har forbruket bare fortsatt å øke. Resultatet er at vi er blitt importør av kraft fra det nordiske markedet. De fleste forslag om å øke strømprisen for å bremse forbruket er blitt avvist av et politisk flertall. Det så vi seinest sist høst. Politikerne våger ikke å bruke prismekanismen for å få slutt på all sløsing og tvinge oss til sunnere forbruksvaner. I en slik situasjon blir miljøet den tapende part.
  • Men fredag la regjeringen fram sin energimelding der hensynet til miljøet er den avgjørende faktoren. Energiforsyningen skal skje innenfor en miljømessig forsvarlig ramme. Det er et prinsipp vi håper det går an å samle bred politisk støtte bak, selv om det stiller oss overfor store utfordringer. Det er grunn til å frykte at flertallet på Stortinget i stedet velger de lettvinte løsninger for å tekkes både velgere og næringsliv. De første signalene om dette kom allerede før statsråd Arnstad hadde lagt fram meldingen. Det er beklagelig.
  • Ved siden av prisøkning satser regjeringen fem milliarder kroner på nye fornybare energikilder som vindkraft, bioenergi, varmepumper og spillvarme. Antakelig er det mest å hente på bioenergi. Det har svenskene vist. Som ventet går regjeringen mot bygging av gasskraftverk med gammeldags teknologi. Det vil være meningsløst å gå i gang med bygging av sterkt forurensende gasskraft når det er utviklet ny teknologi som kan hindre de enorme utslippene. Dette bør være utgangspunktet for Stortinget. Energimeldingen er for viktig til at flertallet på Stortinget skal la seg friste til kortsiktige politiske gevinster når den skal behandles.