Miljøet skal ta støyten

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I dag kommer innstillingen fra Stortingets energi- og miljøkomité om energimeldingen. Selv om regjeringen får medhold i størsteparten av sin melding, vil striden om gasskraftverkene få all oppmerksomhet. Det skyldes både de alvorlige konsekvensene for miljøet en slik utbygging vil få, og det faktum at regjeringen Bondeviks dager kan være talte når saken skal behandles i neste uke.
  • Etter at det ble klart at flertallet i Stortinget vil gi grønt lys for å bygge sterkt forurensende gasskraftverk, la regjeringspartiene fram en handlingsplan med gunstige rammevilkår for å satse på ny og miljøvennlig teknologi. Det er ikke noe nytt at staten går inn med støtte til forskning og avgiftsfritak til næringslivet ut fra samfunnsmessige hensyn. Det er tvert imot ganske vanlig. Dermed burde det vært lagt et grunnlag for en bred enighet om å satse på miljøvennlig bruk av våre gassressurser. Men flertallet avviser invitten.
  • Det er særlig skuffende at Arbeiderpartiet nå går baklengs inn i det nye århundret. Partiet var i ferd med å legge av seg gammelt arvegods og skape seg en ny og framtidsrettet miljøprofil. Blant annet vedtok landsmøtet i 1996 at fornybare energikilder skal produsere elektrisitet tilsvarende vårt eget forbruk. Nå er det lagt til side. Partiets statsministerkandidat, Jens Stoltenberg, framstår som den sterkeste forkjemperen for gammeldagse gasskraftverk. Selv sier han at han ikke er på regjeringsjakt, men at Bondevik bør sluke også dette nederlaget. Dermed kan regjeringen beskyldes for enda mer udyktighet. Det er synd at en så lovende politiker som Stoltenberg starter sin nye karriere på en så lite troverdig måte.
  • Arbeiderpartiet kjører sitt løp tross motstand fra samtlige miljøorganisasjoner og splittelse i egne rekker. Det finnes ingen fornuftig forklaring på at vi skal starte det nye årtusenet med å øke våre utslipp av klimagasser tilsvarende hele den norske bilparken, og lenge før vi får en kvoteavtale. Dette kan bare forklares med politisk prestisje. Og så får miljøet ta støyten.