Miljøet taper

HAAG (Dagbladet): To uker med intense klimaforhandlinger i den nederlandske byen Haag holdt ikke. I dag vil delegater fra omlag 180 land reise fra hverandre uten en fullverdig avtale på bordet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Resultatet er et nederlag for forhandlerne og for framtidens generasjoner.

I hele natt satt forhandlerne sammen for å finne en løsning på problemet. Da Dagbladet gikk i trykken var det fortsatt et åpent spørsmål om miljøvernministrene ville greie å berge Kyoto-avtalen fra 1997.

Hverken USA og den såkalte paraplygruppa, som Norge føler en viss tilhørighet til, EU eller u-landsgruppa G77 var villig til å gi etter.

Situasjonen var etterhvert så anspent at den svenske EU-kommisæren Margot Wallström til sist utbrøt:

- Noen land har faktisk ikke lyst til at Kyoto-protokollen blir ratifisert.

Norge på banen

Innad i EU-gruppa har det hersket en utbredt oppfatning at USA faktisk gjør sitt ytterste for å motarbeide en avtale.

De norske forhandlerne, med miljøvernminister Siri Bjerke i spissen, har imidlertid gjort en hederlig innsats i Haag. Gjennom år med klimaforhandlinger har den norske forhandlingslederen Harald Dovland plassert Norge i en viktig posisjon. Mens norsk miljøbevegelse kritiserer Dovland og den politiske ledelsen i miljøverndepartementet for passivitet, har i realiteten den norske forhandlingsdelegasjonen arbeidet målbevisst for å få en avtale alle parter kan leve med.

Gjennomslag

- I den grad Haag-møtet munner ut i en avtalelignende tekst, vil man finne ut at Norge har fått gjennomslag for flere posisjoner. Det er feil å hevde at Norge arbeider for en dårligst mulig tekst. Norge arbeider for å få en bindende avtale. Så får vi heller skru til med en strengere utslippslovgivning etter hvert, sier Aps miljøpolitiker Gunn Karin Gjul til Dagbladet.

At klimaforhandlingene på mange måter likevel har strandet, skyldes andre forhold. Miljøvernminister Siri Bjerke peker blant annet på følgende årsak:

- Det er nedslående å oppleve at forhandlere som har holdt på med dette i lang tid ikke har mandat til å gå videre. Det er etter min mening nødvendig å bringe forhandlingene over på et politisk nivå for å få en utvikling.

DEMONSTRERER: Greenpeace-aktivister gjør hva de kan for å spre sitt budskap til deltakerne på Klimakonferansen i Haag. Her heiser de banner.