Miljøflørt mellom politiske rivaler

Venstres Trine Skei Grande og SVs Audun Lysbakken inngår allianse.

VIL SAMARBEIDE OM MILJØ: Audun Lysbakken og Trine Skei Grande møttes torsdag for å snakke grønn politikk. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
VIL SAMARBEIDE OM MILJØ: Audun Lysbakken og Trine Skei Grande møttes torsdag for å snakke grønn politikk. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var et samarbeid om å fremme en grønnere politikk som fikk Trine Skei Grande og Audun Lysbakken til å møte miljøbevegelsen på torsdag forrige uke. Tross i ulik politisk tilhørighet synes de det er viktig å ikke slå hverandre i hodet når det gjelder miljø.

- Vi trenger en grønn debatt som ikke preges av smålighet. Vi samarbeider med Venstre om å sette dagsorden for klimasaker vi vil utfordre de store partiene med, sier Lysbakken til Dagbladet.

Venstreleder Trine Skei Grande synes det er viktig å lufte miljøpolitikk i valgkampen.

- Jeg innrømmer at jeg kanskje ikke har vært god nok til å samarbeide tidligere, men Jens Stoltenberg blir grønnere av å ha SV på laget, erkjenner partilederen.

Kjempe mot de store partiene På torsdagens møte diskuterte politikerkollegaene hvilke miljøsaker de vil fokusere på i valgkampen. Her var det oljeboring i Nord-Norge, samt Norges oljeavhengighet som tronet høyest å argumentere mot.

- Vi hadde en idé-dugnad sammen med miljøbevegelsen der vi satt dagsorden og la strategier, sier Lysbakken.

Valgbarometere har tidligere vist at både SV og Venstre mister stemmer til andre partier, blant dem Miljø Partiet De Grønne. På spørsmål om samarbeidet med Venstre er en allianse for å styrke miljøpolitikken opp mot MDG er svaret klart.

-  At det finnes flere miljøpartier er ikke hovedproblemet, det er heller snakk om at vi har for få. Her dreier det seg om at de store partiene ikke snakker om miljø, sier Lysbakken.

Miljøpoliti på hver sin side av skalaen På spørsmålet om samarbeidet vil bestå etter valgkampen, er svaret nokså klart.

- Jeg håper selvfølgelig at vi kan fortsette som nå, uavhenigig av hvem som kommer i regjering, sier Lysbakken.
Begge partilederne understreker at det kun er mindre saker som skiller miljøpolitikken deres fra hverandre, men de kommer likevel ikke unna deres støtte til ulike regjeringsalternativer.   

Er det ingen grunn til å stemme SV fremfor Venstre når det gjelder klimapolitikk?

- Jeg stoler på Venstre i miljøsakene, men jeg tror de har dårligere venner enn oss. Vi har flere muligheter i en rødgrønn regjering der vi slipper å ha med et parti som mener klimaproblemet ikke finnes, sier Lysbakken.

Trine Skei Grande mener derimot at Venstre, sammen med Høyre og KrF, vil nå mye lenger enn de andre alternativene når det gjelder miljø.

- Jeg klarer å få Erna grønnere enn det Solbakken får Stoltenberg, sier Skei Grande.