Miljøforbrytere skal straffes

Briter foreslår en internasjonal domsstol mot miljøforbrytere. - Enormt viktig, sier lederen for Fremtiden i våre hender.

INTERNASJONAL DOMSSTOL MOT MILJØFORBRYTERE: En gruppe britiske advokater og politikere har foreslått at det etableres en internasjonal domsstol mot miljøforbrytere. Den kommer til å likne på den internasjonale straffedomsstolen (for krigsforbrytere). Bildet viser et kjemisk oljeverk i Pitesti, Romania. (AP Photo/Vadim Ghirda)
INTERNASJONAL DOMSSTOL MOT MILJØFORBRYTERE: En gruppe britiske advokater og politikere har foreslått at det etableres en internasjonal domsstol mot miljøforbrytere. Den kommer til å likne på den internasjonale straffedomsstolen (for krigsforbrytere). Bildet viser et kjemisk oljeverk i Pitesti, Romania. (AP Photo/Vadim Ghirda)Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||London  (Dagbladet):
Britiske advokater arbeider for å få i stand en internasjonal domsstol som skal kunne straffe miljøforurensere.

Foreløpig pågår det møter og høringer og detaljene er ikke klare, men advokatene har fått støtte fra underhusmedlemmer, hjelpeorganisasjoner og kjente miljøvernere som Lord Stern og Lord Giddens.

- Målet vårt er å få i stand en internasjonal domsstol i løpet av de neste tre til fem åra, sier en av intiativtakerne, høyestrettsadvokat Philip Riches til Dagbladet. Han mener det må komme en rettsinstans som vurderer overgrep mot miljøet på samme måte som ICC (Den internasjonale straffedomsstolen) vurderer krigsforbrytelser.

Fengsel?
- Skal miljøforbryterne havne i fengsel?

- Fengelsstraff er ikke det vi tenker på først, men de som forårsaker større ulykker med dårlig sikrede fabrikker eller som skader naturfolk med sin virksomhet, må kunne bøtelegges eller pålegges erstatning og oppryddingsplikt. Da vil det være nyttig med en domsstol som anerkjennes av mange land, sier Riches.

Han tar som et tenkt eksempel at en industri forurenser en Stillehavsøy. Da kan det være lettere å ta selskapet for retten i Storbritannia, enn lokalt. Selskapet har kanskje sine kontorer i London, direktørene kommer hit og pengene står i britiske banker.

VIL STRAFFE MILJØFORBRYTERE: - Målet vårt er å få i stand en internasjonal domsstol i løpet av de neste tre til fem åra, sier en av intiativtakerne, høyestrettsadvokat Philip Riches.
VIL STRAFFE MILJØFORBRYTERE: - Målet vårt er å få i stand en internasjonal domsstol i løpet av de neste tre til fem åra, sier en av intiativtakerne, høyestrettsadvokat Philip Riches. Vis mer

Advokatene har ikke foreslått at domsstolen skal ligge i London, Århus eller Hamburg har vært nevnt.

Sakene som en slik domsstol  tar opp kan være av stor betydning for mennesker i mange land.

Riches nevner Tsjernobyl-ulykken som rammet mange land eller Bhopal-katastrofen i India som hadde langvarige skadevirkninger på miljø og mennesker.

Han mener miljøskader ofte har internasjonale konsekvenser. Avskoging i Amazonas kan påvirke været og miljøet og rammer ikke bare de som bor i de tidligere skogsområdene, men også andre, til og med oss som bor i Europa fordi de skaper klimaendringer.

Brown-støtte
Den britiske statsminister Gordon Brown har sagt at en internasjonal domsstol for miljøvern bør tas i betraktning for å gjøre internasjonale avtaler om miljøvern mer bindende.

En rekke britiske underhusmedlemmer har støttet tanken om en slik domsstol. Det er blitt holdt diskusjonsmøter med politikere, advokater, miljøvernere og neste møte er planlagt til 26 mai i London.

- Vi var godt fornøyd med det første høringsmøtet i april og håper at vi skal få med flere internasjonale deltakere i mai. Vi hadde organisasjoner som Oxfam, Friends of the Earth, RSPB (Royal Society for the Protection of Birds) og håper på langt flere neste gang. Gjerne utenlandske i tillegg til de britiske. Straffedoimsstolen ICC hadde støtte fra 2500 hjelpeorganisasjoner før den ble opprettet, sier Philip Riches.

- ENORMT VIKTIG: Lederen for Framtiden i våre hender, Arild Hermstad kaller forslaget ernormt viktig forslag og tror at norske miljøvernere vil slutte seg til ideen.
Foto Terje Bendiksby / SCANPIX
- ENORMT VIKTIG: Lederen for Framtiden i våre hender, Arild Hermstad kaller forslaget ernormt viktig forslag og tror at norske miljøvernere vil slutte seg til ideen. Foto Terje Bendiksby / SCANPIX Vis mer

Planen er på lang sikt å få denne domsstolen til å fungere som et forum for alle FN-traktater og den nye Kyoto-avtalen som er ventet å bli vedtatt i København i desember.

- Når kan domsstolen komme i gang?

- Vi håper at den skal kunne etableres i løpet av tre til fem år. Dette vil avhenge av statene som må bli enig om regelverket og som må ratifisere det, sier Riches.

Norske reaksjoner
Britenes planer om en internasjonal domstol har vakt interesse i miljøkretser i Norge. Lederen for Framtiden i våre hender, Arild Hermstad kaller det et ernormt viktig forslag og tror at norske miljøvernere vil slutte seg til ideen.

- Miljøorganisasjonene har mye å lære av det som har skjedd på menneskerettighetsfronten. Der har man de siste 20 åra fått på plass flere internasjonale domsstoler og regelverk. Det samme må skje når det gjelder miljøvern  Vi må få jussen på plass, sier Hermstad.

Han mener den britiske ideen må tas opp i miljøvernernes forum, som bør følge med hva som skjer i Storbritannia og støtte dette arbeidet. Forum for utvikling og miljø har 60 organisasjoner bak seg.

- Vi vil følge saken med stor interesse sier Bellonas jurist Christine Karlsen. Hun mener det britiske initiativet er interessant, men det gjenstår mye arbeid. Man må avgjøre hva som er miljøkriminalitet. Det er mangel på internasjoinale konvensjoner når det gjelder miljøvern.

STØTTER FORSLAGET: Den britiske statsminister Gordon Brown har sagt at en internasjonal domsstol for miljøvern bør tas i betraktning for å gjøre internasjonale avtaler om miljøvern mer bindende. REUTERS/Luke MacGregor    (BRITAIN POLITICS)
STØTTER FORSLAGET: Den britiske statsminister Gordon Brown har sagt at en internasjonal domsstol for miljøvern bør tas i betraktning for å gjøre internasjonale avtaler om miljøvern mer bindende. REUTERS/Luke MacGregor (BRITAIN POLITICS) Vis mer

- Miljøretten er ikke kommet langt nok, men det er viktig å ha et ris bak speilet, som en internasjonal domsstol kan bli. Ideen er positiv og vi vil følge nøye med hva som skjer, sier Christine Karlsen. 

- Domstolen er en god ide
Karlsen minner om at Bellona har brukt norsk lovgivning mot miljøforurensere flere ganger og at de har stevnet Russland for Menneskerettsdomsstolen i Strasbourg fordi russerne fengslet og seinere frikjente to medarbeidere. Denne saken er enda ikke blitt behandlet der.

Advokat Øyvind Østberg i Advokatforum har tidligere arbeidet i Miljøverndepartementet og ført flere miljørettssaker. Han er også positiv til den britiske planen.

- En slik domsstol kan bli et alternativ til kvotesalgene som norske myndigheter har ivret for. Kritikken mot disse kvotesalgene er at de brukes for å unngå miljøtiltak hjemme. Det som trengs er et nytt regelverk som setter presise krav til utslipp og rensing, sier Østberg.

Han mener en viktig side ved forslaget om en ny domsstol, er at miljøvernorganisasjoner også skal kunne saksøke gjennom denne domsstolen, ikke bare stater.

- Hva med straffetiltak?

- Dette blir, i følge forslaget, en mer sivilrettslig domsstol som skal kunne ilegge bøter, erstatning og kreve opprydding. Det som mangler i dag er et håndhevingsregime. Med en ny konvensjon og med Koyoto-protokollen eller det som vil følge etter den i København, kan man få et system som vil fungere internasjonalt. Domsstolen er en god ide, slår advokat Øyvind Østberg fast.

TSJERNOBYL: Sarkofagen over reaktor fire ved Tsjernobyl-kraftverket som eksploderte 26. april 1986, står fortsatt som et dystert monument over verdens til nå verste sivile atomkatastrofe. Philip Riches trekker frem Tjsernobyl-ulykken som et eksempel på hvordan miljøkatastrofer påvirker miljø og mennesker. (NTB-foto: Aleksander Nordahl)
TSJERNOBYL: Sarkofagen over reaktor fire ved Tsjernobyl-kraftverket som eksploderte 26. april 1986, står fortsatt som et dystert monument over verdens til nå verste sivile atomkatastrofe. Philip Riches trekker frem Tjsernobyl-ulykken som et eksempel på hvordan miljøkatastrofer påvirker miljø og mennesker. (NTB-foto: Aleksander Nordahl) Vis mer