Miljøforbrytere skal straffes

Briter foreslår en internasjonal domsstol mot miljøforbrytere. - Enormt viktig, sier lederen for Fremtiden i våre hender.

INTERNASJONAL DOMSSTOL MOT MILJØFORBRYTERE: En gruppe britiske advokater og politikere har foreslått at det etableres en internasjonal domsstol mot miljøforbrytere. Den kommer til å likne på den internasjonale straffedomsstolen (for krigsforbrytere). Bildet viser et kjemisk oljeverk i Pitesti, Romania. (AP Photo/Vadim Ghirda)
INTERNASJONAL DOMSSTOL MOT MILJØFORBRYTERE: En gruppe britiske advokater og politikere har foreslått at det etableres en internasjonal domsstol mot miljøforbrytere. Den kommer til å likne på den internasjonale straffedomsstolen (for krigsforbrytere). Bildet viser et kjemisk oljeverk i Pitesti, Romania. (AP Photo/Vadim Ghirda) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||London  (Dagbladet):Britiske advokater arbeider for å få i stand en internasjonal domsstol som skal kunne straffe miljøforurensere.

Foreløpig pågår det møter og høringer og detaljene er ikke klare, men advokatene har fått støtte fra underhusmedlemmer, hjelpeorganisasjoner og kjente miljøvernere som Lord Stern og Lord Giddens.

- Målet vårt er å få i stand en internasjonal domsstol i løpet av de neste tre til fem åra, sier en av intiativtakerne, høyestrettsadvokat Philip Riches til Dagbladet. Han mener det må komme en rettsinstans som vurderer overgrep mot miljøet på samme måte som ICC (Den internasjonale straffedomsstolen) vurderer krigsforbrytelser.

Fengsel?- Skal miljøforbryterne havne i fengsel?

- Fengelsstraff er ikke det vi tenker på først, men de som forårsaker større ulykker med dårlig sikrede fabrikker eller som skader naturfolk med sin virksomhet, må kunne bøtelegges eller pålegges erstatning og oppryddingsplikt. Da vil det være nyttig med en domsstol som anerkjennes av mange land, sier Riches.

Han tar som et tenkt eksempel at en industri forurenser en Stillehavsøy. Da kan det være lettere å ta selskapet for retten i Storbritannia, enn lokalt. Selskapet har kanskje sine kontorer i London, direktørene kommer hit og pengene står i britiske banker.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer