AVSKOGING: Bilder tatt av Greenpeace viser landområder der regnskogen er hogd ned for å gjøre plass til palmeoljeproduksjon på Borneo. Foto: AFP / NTB scanpix
AVSKOGING: Bilder tatt av Greenpeace viser landområder der regnskogen er hogd ned for å gjøre plass til palmeoljeproduksjon på Borneo. Foto: AFP / NTB scanpixVis mer

«Miljøforkjemperen» Arnolds penger finansierte avskoging

Finansierte selskap som ble kastet ut av Oljefondet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Eks-guvernør Arnold Schwarzenegger har investert i et finansieringsselskap som står bak selskaper som har ødelagt store regnskogsområder i flere land, avslører den anerkjente humanitære organisasjonen Global Witness i dag.

Den østerriksk-amerikanske kroppsbyggeren, Hollywood-stjernen og toppolitikeren har profilert seg som en miljøforkjemper, og stiller i den anledning opp i en ny dokumentarserie om temaet.

Men Global Witness avslører nå at Schwarzenegger selv har vært med på å finansiere omfattende avskoging.

- Hyklersk Schwarzenegger eier fem prosent av aksjene i investeringsselskapet Dimensional Fund Advisers (DFA), som forvalter investeringer verdt totalt 338 milliarder dollar - drøyt 2000 milliarder kroner.

Inkludert i selskapets enorme portefølje er investeringer verdt 174 millioner dollar, over en milliard kroner, i omkring 20 tømmer- og palmeoljeselskaper. Flere av disse selskapene har bedrevet det som beskrives som ødeleggende og lovstridig hogst av regnskog både på Borneo og i Liberia.

- Han profilerer seg som en miljøprofil, samtidig som han tjener penger på noen av de mest notoriske avskogingsselskapene som finnes. Slik vi ser det framstår det hyklersk, sier Global Witness-talsmann Oliver Courtney til The Guardian.

Kastet ut av Oljefondet Et av de aktuelle selskapene - palmeoljeselskapet Ta Ann - ble nylig kastet ut av Oljefondet på grunn av sin miljøskadelige virksomhet på Borneo.

MILJØ-ARNOLD 1: Arnold Schwarzenegger talte på klimakonferansen i København i 2009. Foto:  Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
MILJØ-ARNOLD 1: Arnold Schwarzenegger talte på klimakonferansen i København i 2009. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer

Selskapet skal ha stått bak omfattende avskoging, noe som har fått store konsekvenser både for lokalbefolkningen og for landets orangutang-bestand.

Pengene skal også ha bidratt til å finansiere den blodige borgerkrigen som lenge herjet Liberia - et land der Global Witness også tidligere har avslørt forbindelsene mellom regnskoghogst og væpnede grupper.

Kan velge Schwarzenegger har ikke kommentert opplysningene.

DFA opplyser at klientene kan velge om de skal ta miljø- og etikkhensyn når pengene deres investeres. Alex Stockham i PR-byrået Rubenstein, skriver på vegne av DFA følgende i en e-post:

- Vi er et privateid selskap og kan ikke kommentere Schwarzeneggers investeringer i Dimensional. Vi har innarbeidede systemer som gjør at våre klienter kan velge å investere pengene sine slik at de unngår miljømessige eller etiske utfordringer. Dimensional forstår at enkelte klienter har slike preferanser, og søker å etterkomme disse.

Populær olje Palmeolje, som Schwarzenegger skal ha investert i, er en av de mest produserte vegetabilske oljene på verdensbasis, og blir brukt i en rekke matvarer.

Indonesia og Malaysia er de største produsentlandene. Ifølge NTB står de for nærmere 87 prosent av produksjonen, som har store negative konsekvenser:

MILJØ-ARNOLD 2: Schwarzenegger reiste i 2011 til København igjen, for å signere sin biografi og for å dele ut miljøpriser for Sustaina. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet.
MILJØ-ARNOLD 2: Schwarzenegger reiste i 2011 til København igjen, for å signere sin biografi og for å dele ut miljøpriser for Sustaina. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet. Vis mer

Produksjonen av palmeolje fører til økt hogst av regnskog. Avskogingen har en svært negativ effekt på artsmangfoldet i skogene, og fører også til økte klimagassutslipp. Urfolk som lever i regnskogene, har også blitt rammet av avskogingen.

LIDER: Orangutangen er en av flere arter som lider under avskogingen. Her tar aktivister hånd om en organgutang som er blitt angrepet av lokalbefolkningen som mener apene spiste av avlingene deres. Foto: AFP / NTB scanpix
LIDER: Orangutangen er en av flere arter som lider under avskogingen. Her tar aktivister hånd om en organgutang som er blitt angrepet av lokalbefolkningen som mener apene spiste av avlingene deres. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer