Miljøgift i Pampers

Et tysk laboratorium skal ha funnet spor av det miljøgiftige og hormonforstyrrende stoffet tributyltinn (TBT) i Pampers-bleier, som nesten hver tredje småbarnsfamilie bruker. Procter & Gamble, som står bak bleiemerket, tar undersøkelsen alvorlig, og varsler nå egne undersøkelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg kan forsikre forbrukerne om at Pampers-bleier er helt trygge å bruke. Men når det kommer en slik undersøkelse, må vi ta den alvorlig. Vi ville vært dumme om vi ikke nå foretok nye analyser, for å forsikre oss atter en gang om at det ikke finnes snev av TBT i våre bleier, sier daglig leder Mattis Heden i Procter & Gamble Norge til Dagbladet. Bleiene blir ikke trukket fra markedet i påvente av de nye undersøkelsene, som skal gjøres ved et uavhengig laboratorium. Bleiene det skal være funnet TBT i, er identiske med dem Procter & Gamble selger på det norske markedet. - Helseministrene i Tyskland og Østerrike har rykket ut og forsikret folk om at det er trygt å bruke Pampers-bleier. Vi føler oss sikre på at det overhodet ikke er noen helserisiko forbundet med våre bleier, sier Heden.

- Bør trekkes

Greenpeace tok initiativet til den oppsiktsvekkende undersøkelsen. Et uavhengig tysk laboratorium undersøkte seks ulike bleier fra produsentene Pampers, Benetton og Fixies. Benetton og Fixies selges ikke i Norge. Men i testen inngikk varianter som Pampers Baby Dry 45 Mini Lotion Care, Pampers Premiums Midi Unisex, Pampers Baby Dry Newborn og Pampers Play Times Junior, som omsettes i Norge. Analysene viste at bleiene inneholdt mellom 2 og 8,6 mikrogram TBT pr. kilo. - Bleiene bør trekkes fra markedet, sier Gunnar Lind i Greenpeace. Han viser til at TBT-innholdet i bleiene er nesten like høyt som det man tidligere har funnet i treningsklær, som nå er trukket fra markedet. - Dette er enda alvorligere, siden det dreier seg om barn. Menneskers hormonsystem legges de første leveåra, og da er barna ekstra følsomme for påvirkning, mener Lind.

I skipsmaling

Det er ikke dokumentert at TBT-funnene representerer noen helserisiko for barna som bruker bleiene. Men det er påvist hormonforstyrrende effekter av TBT på organismer som er blitt utsatt for stoffet. Først og fremst på purpursnegler, men også østers og pattedyr er antakelig skadet av miljøgiften. Tributyltinn har siden tidlig på 60-tallet blitt benyttet i skipsmaling, og som impregneringsmiddel. Stoffet brukes i maling for å hindre vekst av alger og andre organismer på skipsskrog. Norske Jotun er blant verdens største produsenter av tinnholdig bunnstoff. Siden 1990 har det vært forbudt å bruke tinnholdig maling på båter under 25 meter. Dersom det finnes mikroskopiske mengder TBT i bleiene, er denne sannsynligvis i tapen som brukes til å feste bleien.