Miljøgift kan gi barn hjerneskade

Nye rapporter viser at farlige miljøgifter som omgir oss overalt, kan føre til hjerneskade hos fostre og nyfødte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det går fram av en artikkel i Tidsskrift for Den norske lægeforening, som kommer ut i dag.

Forskerne ved Forsvarets forskningsinstitutt har tatt for seg en rekke vitenskapelige rapporter for å se hvordan disse miljøgiftene, som kalles bromerte flammehemmere, kan skade den umodne hjernen til fostre og nyfødte.

I morsmelka

Bromerte flammehemmere sammenliknes med PCB og brukes i blant annet elektriske og elektroniske produkt, bygningsmaterialer, tekstiler og plast i biler.

Formålet er å gjøre produktene mindre brannfarlige. Flere av stoffene som faller under denne kategorien, er forbudt i Norge, og det vurderes å forby flere. Men det er ingenting som tyder på at denne miljøgifta blir borte.

Den har også sneket seg inn i morsmelka og i blod og fettvev hos mennesker. «Hjernen utvikler seg kontinuerlig både under svangerskapet og den første tida etter fødselen. Nyfødte og spedbarn befinner seg fremdeles i risikofasen, og funn av økende mengder toksiner i morsmelk er særlig urovekkende», heter det i artikkelen.

Kan gi hjerneskader

Forskerne konkluderer med at giftene kan påvirke utvikling av sentralnervesystemet og gi varige skader på hjernen. Forsker Yngvar Gundersen ved Forsvarets forskningsinstitutt understreker imidlertid at nivåene i Norge er for lave til å utgjøre noen akutt fare for norske barn i dag.

-  Problemet nå er at det finnes overalt omkring oss, også i lufta. Det er nemlig påvist i Arktis også. Det er særlig i Nord-Amerika man har funnet høye verdier. Jeg tror ikke det er noen særlig grunn til å engste seg for dette i Norge i dag. Vanligvis er det ikke høye nok verdier til det. Men nivået øker år for år, sier Gundersen.

Dyreforsøk viser at miljøgiften kan føre til symptomer som likner på det menneskelige ADHD-syndromet når dyra vokser til: for eksempel konsentrasjonsvansker, uro og lærevansker. -  Fostre får dette via sin mor. Skadene kan oppstå uten at mora merker noe. Og nyfødte får det via morsmelka, sier Gundersen.

-  Det viser seg at bromerte flammehemmere kan likne på skjoldbruskkjertelhormonet. Det kan altså være en type hormonhermere, som kroppen tar feil av. Det kan påvirke hormonbalansen. Men vi er usikre på konsekvensene av dette, sier han.