Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Miljøgift truer Arktis

Stoffer som er utviklet for å redusere brannfare, er i ferd med å forgifte Arktis. Stoffet som skulle gjøre hverdagen tryggere, forgifter nå miljøet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ny undersøkelse viser at tilførslene til Arktis av bromerte flammehemmere, som de kalles, fordobles hvert 15. år, mens nivåene av PCB synker. Akvaplan-niva har på oppdrag fra SFT analysert innholdet av en rekke miljøgifter fra Ellasjøen på Bjørnøya. Tidligere undersøkelser fra denne arktiske innsjøen har vist svært høye nivåer av miljøgifter i blant annet røye. Nå viser det seg at nivået av de giftige bromerte flammehemmerne øker ekstremt raskt.

I tekstiler og plast

-  Dette er en varselklokke. Resultatene i den ferske undersøkelsen bekrefter behovet for en pågående politikk fra norsk side nasjonalt og internasjonalt, både i forhold til bromerte flammehemmere og kvikksølv, sier miljøvernminister Knut Arild Hareide.

De såkalte bromerte flammehemmerne brukes i blant annet elektriske og elektroniske produkter, i bygningsmaterialer, tekstiler og plast i biler. Hensikten er å gjøre produktene mindre brannfarlige. Men stoffene er miljøgifter som kan utgjøre en like stor trussel som PCB.

Reproduksjonsevnen

Stoffene kan skade lever, nervesystem og reproduksjonsevnen hos mennesker. Giften forstyrrer hormonbalansen og hemmer utvikling av læringsevne og motorikk.

Forskere har funnet miljøgiften i sedimenter, fisk og fugleegg. De har også vist at innholdet av bromerte flammehemmere i blod og morsmelk har økt kraftig.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media