Miljøgifter kan føre til færre gutter

Funn tyder på at guttefostre aborteres oftere i Arktis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no) Det har lenge vært kjent at miljøgifter fra industri verden over samles opp i Arktis og finnes igjen i små og store dyr. Nå mistenker forskere at miljøgiftene påvirker mennesker slik at det fødes færre gutter i Arktis.

- Forskningen vår viser at miljøgiftene kan føre til at guttebarn aborteres. Den arktiske befolkningen ser ut til å miste guttebarn, sier professor Jon Øyvind Odland ved Universitetet i Tromsø til forskningsmagasinet Labyrint, som kommer ut neste uke.

Forskningsprosjektet Arctic Monitoring and Assessment Programme (AMAP) har studert miljøproblemer i Arktis siden 1991 og legger fram sin uhyggelige rapport til våren.

Jon Øyvind Odland er gynekolog, epidemiolog og professor i samfunnsmedisin og har undersøkt spesielt effektene som miljøgifter har på fosterutvikling og svangerskap på urbefolkning nordøst i Russland.

- Studien er ikke avsluttet, vi kan ikke med sikkerhet slå fast at miljøgiftene påvirker kjønnsbalansen, men de foreløpige resultatene gir grunn til bekymring og vi har mistanke om at miljøgifter fører til at guttefostre aborteres oftere, sier Odland.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer