Miljøgifter kan føre til færre gutter

Funn tyder på at guttefostre aborteres oftere i Arktis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Det har lenge vært kjent at miljøgifter fra industri verden over samles opp i Arktis og finnes igjen i små og store dyr. Nå mistenker forskere at miljøgiftene påvirker mennesker slik at det fødes færre gutter i Arktis.

- Forskningen vår viser at miljøgiftene kan føre til at guttebarn aborteres. Den arktiske befolkningen ser ut til å miste guttebarn, sier professor Jon Øyvind Odland ved Universitetet i Tromsø til forskningsmagasinet Labyrint, som kommer ut neste uke.

Forskningsprosjektet Arctic Monitoring and Assessment Programme (AMAP) har studert miljøproblemer i Arktis siden 1991 og legger fram sin uhyggelige rapport til våren.

Jon Øyvind Odland er gynekolog, epidemiolog og professor i samfunnsmedisin og har undersøkt spesielt effektene som miljøgifter har på fosterutvikling og svangerskap på urbefolkning nordøst i Russland.

- Studien er ikke avsluttet, vi kan ikke med sikkerhet slå fast at miljøgiftene påvirker kjønnsbalansen, men de foreløpige resultatene gir grunn til bekymring og vi har mistanke om at miljøgifter fører til at guttefostre aborteres oftere, sier Odland.

- Handler om menneskeretter

Noen av de beste og mest typiske næringskildene i Arktis inneholder mest miljøgifter. Forskerne advarer nå gravide og unge i fertil alder mot å spise sel, hvalkjøtt og fet fisk. Han understreker at det ikke er noen grunn til å slå alarm for nordmenns del.

- Endringer i mønsteret på miljøgifter i kosten blir kartlagt, både Mattilsynet, SFT og andre følger med. Nå er det de svake gruppene, urbefolkningen i nord, som er viktige for oss. De er prisgitt det som spres i kosten deres fra industrien i sør. Det dreier seg om helse, men også om menneskerettigheter, sier professoren til Dagbladet.no.

 GUTTER I FARESONEN? Miljøgifter truer guttebarn i arktiske strøk, mener norsk forsker. Illustrasjonsfoto: EPA/ SCANPIX
GUTTER I FARESONEN? Miljøgifter truer guttebarn i arktiske strøk, mener norsk forsker. Illustrasjonsfoto: EPA/ SCANPIX Vis mer

De største miljøgiftsynderne i dag er Kina og USA.

- Før kom forurensingen fra Sentral-Europa og England, men det er nå blitt mye større restriksjoner på utslipp her, vesentlig på grunn av EU-direktiver. USA under Bush sin ledelse har vært i mot reguleringstiltak og til dels motarbeidet internasjonale avtaler. Og når det gjelder Kina gjenstår det et langt løp før vi får til noen avtale, sier Odland.

Klimaendringer kan påvirke spredningen

Odland frykter at de mest alvorlige konsekvensene av miljøgifter ennå ikke er avdekket. Eksempelvis kan klimaendringene endre spredningen av miljøgiftene, tror han.

- Vi aner ikke hvor mye miljøgifter som ligger lagret i isen, men disse giftene vil bli frigjort når temperaturen øker og kommer inn i kosten til den arktiske befolkningen, sier Jon Øyvind Odland.

Det er de klassiske miljøgiftene som PCB og HCB som påvirker hormonbalansen i kroppen og kan føre til at guttefostre dør.

- Vi er bekymret for hva de nye miljøgiftene vil bringe inn av konsekvenser. Et eksempel er brommerte flammehemmere, som brukes til å dempe branntilløp i PCer, bilseter og mange andre produkter og som har en rekke positive egenskaper. De utilsiktede helseskadene på sikt vet vi for lite om, sier Odland.

Miljøgifter kan føre til færre gutter