Miljøkatastrofe truer Rogalandskysten

Oljen som lekker ut fra det havarerte skipet «Green Ålesund» nord for Haugesund, kan true sjøfugl og oppdrettsanlegg. Lørdag vil det bli vurdert å pumpe ut olje fra skipet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det grunnstøtte skipet «Green Ålesund» gikk rundt i ettermiddag, og lå med kjølen over vann utenfor Bleivik nord for Haugesund.

- Båten har tippet rundt og ligger på grunt vann 40-50 meter utenfor Stølsholmen, opplyser pressetalsmann Torstein Svelland i Det interkommunale utvalget for akutt forurensning (IUA) til NTB.

Kjølen ligger over vann, og oljetankene ligger i bunnen av skipet. Det vil derfor være naturlig å vurdere et forsøk på å bore hull i skipet og pumpe ut oljen.

- Denne vurderingen vil bli gjort når det er lyst lørdag, og er avhengig av at vinden har løyet, sier Svelland.

Anslag går ut på at det fredag var lekket ut om lag 50 tonn olje fra skipet, som har til sammen 450 tonn bunkersolje inklusiv smøreolje og gassolje.

SFT håper oljen vil bli liggende samlet ved land inne i Bleivik, hvor vinden ikke er så sterk. Blir oljen ført utover, kan den spre seg over større strekninger. Fordelen er at noe av oljen kan oppløse seg i vannmassene hvis det er kraftig sjø og vind.

Foreløpig har oljen gjort moderat skade, men det er fortsatt fare for at det blir en stor forurensning. Både sjøfuglområder og oppdrettsanlegg sør for ulykkesstedet kan bli berørt.

(NTB)

LEKKER OLJE Oljeutslippene fra "Green Ålesund" trer deler av Rogalands-kysten.Foto: ERLING HÆGELAND

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer