- Miljøkatastrofen et faktum

Det skal være bare et spørsmål om tid før de 70 000 tonnene med olje lekker ut av Prestige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Været på Spanias nordvestlige kyst vanskeliggjør i opprydningsarbeidet etter at oljetankeren Prestige i går først brakk i to og deretter sank. Bølgene som er opp til fire meter høye gjør at opprydningsbåter ikke får gjort jobben sin.

- Allerede en miljøkatastrofe

Nå truer et stort oljeflak på nytt kysten av Spania.

Minst 10.000 tonn av oljelasten har lekket ut, og Verdens Villmarksfond (WWF) frykter at vinden vil drive et oljeflak på 250 x 25 kilometer mot nasjonalparken på øyene som omgir Las Islas Cies. Parken er særlig kjent for et rikt fugleliv.

Spanske myndigheter trappet onsdag opp arbeidet med å begrense miljøkatastrofen, og hundrevis av soldater og tusenvis av frivillige tok fatt på oppgaven med å fjerne olje fra strendene.

Spesialfartøyer var på vei fra Frankrike, Tyskland og Nederland i påvente av at det store oljeflaket skal nærme seg kysten.

Men lokale fiskere frykter at det vil ta mange år å rydde opp.

Ifølge miljøvernere er katastrofen alt et faktum, ettersom det bare er et tidsspørsmål før de 70.000 tonnene med tung og svovelholdig fyringsolje lekker ut fra havaristen.

Brister tankene?

Opprydningsmannskapet forbereder seg fortsatt på det verste. 28 flytebommer er satt opp omkring stedet der Prestige i går sank.

Håpet er at oljen skal synke til bunns og hardnes på dypet i det kalde vannet. Slik kan miljøkatastofen avverges.

Men andre mener tvert om at trykket er for stort så dypt ned, og at tankene derfor vil briste.

Den tykke, svovelholdige og giftige oljen i tankeren har allerede skitnet til 200 kilometer av den spanske kystlinja.

- Vi håper at oljen ikke skal lekke ut av båten på bunnen. Men dette er fortsatt en tikkende bombe på bunnen av havet, sier Maria Jose Caballero, som leder Greenpeaces kystprosjekt til AP.

3000-4000 tonn lakk ut i går

Etter seks dager til sjøs brakk den lekkende, 26-år gamle oljetankeren i to i går. Deretter sank den ned på 3500 meters dyp omkring 245 kilometer av Spanias Galicia-region.

Spanske myndigheter estimerer nå at oljeutslippet da båten gikk ned ligger på mellom 3000 og 4000 tonn. Før båten brakk i to lakk det også ut omkring 3000 tonn olje.

- Det er ingenting som gjør at vi ikke tror den til slutt vil lekke ut all oljen, sier Maria Jose Caballero. Oljen er er uoppløselig, tyktflytende og klebrig, noe som forvansker opprydningsaksjonen.

Fyringsolje som blant annet brukes i skipsmotorer er ofte vanskeligere å fjerne enn råolje. Mens sistnevnte løses opp i havet samler fyringsoljen seg til klebrige klumper.

Soldater og frivillige arbeider fortsatt på den spanske strendene mellom Cape Finisterre i nord og byen A Coruna.

Mange bukter og sund var dekket med olje i går. Og 150 dyr ble tatt inn til behandling, for det meste sjøfugl.

- Vi har sett mye død fisk og fugl og mange andre i vansker under arbeidet, sier Ezequiel Navio fra WWFs spanske avdeling.

<B>SANK I GÅR ETTERMIDDAG:</B> Spanske myndigheter mener det lakk ut mellom 3000-4000 tonn olje da Prestige sank i går.
HÅPER OLJEN HARDNER:</B> Flere mener oljen kan komme til å hardne i dypet og kulden på havbunnen. Andre frykter at oljetankene kan briste på grunn av høyt trykk.
RYDDER OPP:</B> Fyringsoljen som har tilsølt spanske strender er vanskelig å fjerne.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer