Miljøkatastrofen kan være avverget

Raskt arbeid og flaks med været kan avverge oljekatastrofe i det nordvestlige Spania.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har lekket ut omtrent tre tonn olje fra den forliste tankeren Prestige. En rekke strender er ødelagt av tyktflytende olje, flere dyr er oljeskadde, men situasjonen er ikke så ille som først fryktet.

Vinden snudde

Myndighetenes avgjørelse om å taue tankeren lenger ut på havet og sette opp barrierer og i tillegg et skifte i vindsretning ser ut til å ha ført oljen lenger vekk fra de spanske strendene. De nordvestlige delene av Spania er renere enn man først antok.

- Vi har forlenget barrierene, oljeoppsamlingen fungerer og et fransk opprenskingsskip er på vei for å hjelpe oss med å fjerne oljen. Vi er optimistiske, sier en talsmann for innenriksdepartementet til AP.

Mesteparten av de 77 000 tonnene med olje er fortsatt om bord i den 26-år gamle tankeren. Motorene er slått av for å minske vibrasjoner som kan gjøre flengen i båten større. Flengen over vannflaten skal være på 15 meter.

Frykter forsatt oljen

Statsminister Jose Maria Aznar nekter båten å entre spansk havn. Man frykter at oljessøl skal skade de rike fiskeforekomstene. Regionale myndigheter har midertidig lagt ned forbud mot fiske i området som er kjent for krabbe, blekksprut og skalldyr. Skipet har fått pålegg om å ligge minst 55 mil inn i internasjonalt farvann.

Prestige fikk hull i skroget under en storm onsdag omkring 60 mil nordøst for Madrid.

Skipets greske kaptein Apostolus Maguras ble arrestert søndag etter fem timer i avhør. Kausjonen er satt til 3 millioner euro. Han er ikke formelt siktet ennå, men maritime myndigheter hevder han ikke ville samarbeide med redningsmannskapet etter at han sendte ut nødmelding onsdag kveld.

Lars Walder fra det nederlandske redningsselskapet sier at flengen i båten ikke har blitt større og at det ikke lenger lekker olje ut av skipet.

Opprydningsmannskapet må nå avgjøre om de skal forsøke å tette flengen i båten, forsøke å flytte oljen over i en annen båt eller føre skipet et annet sted.

<B>FRYKTET FLENGA:</B> Lenge fryktet man at den havarerte båten ville brekke i to. Nå er spanske myndigheter forsiktig optimister.
<B>OLJESKADD:</B> Denne fuglen er et av ofrene for oljen som allerede har lekket ut av Prestige.