TOTALSKADD:  Høyblokka midt i Regjeringskvartalet ble totalskadd under terroraksjonen 22. juli 2011. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
TOTALSKADD: Høyblokka midt i Regjeringskvartalet ble totalskadd under terroraksjonen 22. juli 2011. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

- Miljøkrav gjør det umulig å rive Høyblokka

Mener arkitektkontoret Snøhetta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen skal beslutte om Høyblokka, som fikk omfattende skader av terrorbomben 22. juli 2011, skal rives eller bli stående.

Forrige fredag konkluderte konsulentfirmaet Rambøll med at landemerket som fram til terrorangrepet huset blant annet Statsministerens kontor, relativt enkelt kan tilfredsstille kravene til konstruksjonssikkerhet.

Den andre beslutningen som regjeringen må ta, er hvor strenge miljø- og klimakrav som skal stilles til det nye regjeringskvartalet. Entreprenøren Statsbygg har som mål at alle nye byggeprosjekter skal være klimanøytrale, men det er ikke mulig dersom Høyblokka blir besluttet revet, sier Snøhetta-direktør Kjetil Thorsen til Dagens Næringsliv.

- Vi har funnet ut at bundet energi, altså den energien som et allerede eksisterende bygg innehar fra før av i form av arbeid og materialer, utgjør et like stort energiforbruk som du sparer i den årlige driften med et nytt og mer miljøvennlig bygg, sier Thorsen til avisen.

Thorsen mener derfor at løsningen for å få et mest mulig klimavennlig regjeringskvartal er å beholde Høyblokka og rehabilitere den på en måte som gjør bygningen mest mulig energigjerrig.

(NTB)