Miljømareritt i Serbia

FNs eksperter reiser i dag til Beograd for å kartlegge miljøødeleggelsene i kjølvannet av NATO-bombingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De frykter store utslipp av livsfarlige dioksiner fra kjemisk industri truffet av bombene.

- Vi er svært urolig for situasjonen, forteller Henrik Slotte i FNs miljøprogram (UNEP) til Dagbladet. I løpet av juli skal FN-organet ha uavhengige eksperter på plass i Kosovo og Serbia for å undersøke omfanget av miljøødeleggelsene.

Målinger

- Vi skal foreta målinger av vann, jord og luft rundt industriområdene som ble truffet av bomber - og måle radioaktivitet i områder der NATO brukte ammunisjon som inneholder uanriket uran, forteller Slotte.

Det er frykt for at dioksiner skal ha blitt sluppet ut i luft og vann i Kosovo og Serbia. Det fører til misdannelser ved fødsel og genetiske defekter.

Det er flere tegn på omfattende miljøødeleggelser på Balkan som følge av NATOs luftkrig. En rapport fra Det regionale miljøsenteret (REC) i Budapest beskriver alvorlig forurensing av vann, luft og jord i både Kosovo og Serbia.

Senteret skriver at forurensningen truer menneskelig helse. Rapporten peker på forgiftet vann og helseskadelige matvarer som følge av jordforurensning som store trusler.

Ødelagt

Store mengder drikkevann er ødelagt. I Kosovo er anslagsvis 1300 brønner forurenset. Mange er forurenset av lik som serberne har kastet nedi.

Bombing av elektrisitetsforsyningen har ført til at det svært giftige stoffet PCB har lekket ut fra transformatorstasjoner.