SMIL I JUNI - LANGE NESER I AUGUST: Alt så ut som fryd og gammen mellom president Emmanuel Macron (til venstre) og hans miljøvernminister Nicolas Hulot på dette bildet fra 20. juni i år. Tirsdag kom det andre andre toner på direkten i radio-m og tv-kanalen France Inter, uten at presidenten var varslet. Foto: Fred Tanneu, AFP/NTB Scanpix.
SMIL I JUNI - LANGE NESER I AUGUST: Alt så ut som fryd og gammen mellom president Emmanuel Macron (til venstre) og hans miljøvernminister Nicolas Hulot på dette bildet fra 20. juni i år. Tirsdag kom det andre andre toner på direkten i radio-m og tv-kanalen France Inter, uten at presidenten var varslet. Foto: Fred Tanneu, AFP/NTB Scanpix.Vis mer

Miljøministeren sa opp på TV: - Ikke anstendig, jeg slutter

Frankrikes president fikk seg en smell på direkte radio og tv.

Uten at jordskjelvene i Donald Trumps lederkrets har spredt seg til Frankrikes innerste kabinett, fikk president Emmanuel Macron kjenne en rystelse på direkten tirsdag.

På direkten, bokstavelig talt:

Macrons høyprofilerte miljøvernminister Nicolas Hulot (63) sa opp statsrådsjobben i et direkteprogram på den store tv- og radiokanalen France Inter.

Og det uten at presidenten eller statsråd-kolleger hadde blitt varslet på forhånd.

Hulot var en kjent tv-profil på samme kanal med nyheter, dokumentarer og sport før han ble en like kjent miljøforkjemper og siste tiåret politiker.

Han har blant annet vært fremste utfordrer til norsk-franske Eva Joly som presidentkandidat for miljøpartiet Europ Ecologie-Les Verts.

UTFORDRET EVA JOLY: Nicolas Hulot var norskfranske Eva Jolys hardeste utfordrer som miljøpartiets presidentkandidat i 2012. Foto: JEAN-SEBASTIEN EVRARD. AFP/NTB Scanpix.
UTFORDRET EVA JOLY: Nicolas Hulot var norskfranske Eva Jolys hardeste utfordrer som miljøpartiets presidentkandidat i 2012. Foto: JEAN-SEBASTIEN EVRARD. AFP/NTB Scanpix. Vis mer

I en følelsesladd oppsigelse i et nyhetsprogram tirsdag morgen sa miljøvernministeren at statsrådsperioden hadde vært «en sammenhengende opphopning av skuffelser».

Og han har ikke vært statsråd i Macrons regjering lenger enn siden 17. mai 2017.

- Mener du alvor?

- Dette er en beslutning ut fra ærlighet og ansvar. Jeg føler meg alene i kampen for miljøsaker i denne regjeringen. Jeg vil ikke lenger gi inntrykk av at vi har en anstendig standard i disse spørsmålene. Så jeg bestemmer meg herved for å slutte, erklærte Hulot.

Programlederen ble så overrasket at han spurte: - Mener du alvor?

Og det gjorde han.

- Det er hans måte å gjøre det på. Det høfligste hadde vært å orientere republikkens president og statsminister, var den umiddelbare, tørre kommentaren fra en talsmann for regjeringen, ifølge britiske The Independant.

Miljøvernministerens brå retrett etter bare et år og en sommer i regjeringen, er regnet som et nytt tilbakeslag for president Emmanuel Macron.

Et lite kupp

Politiske forståsegpåere noterte miljøvernminister Nicolas Hulot som et lite kupp av den nye presidenten, som er en erklært tilhenger av Parisavtalen i miljøsammenheng.

Nicolas Hulot har tidligere takket nei til å sitte i regjeringene til Macrons presidentforgjengere Chirac, Sarkozy og Hollande.

Nå sier han altså at Macron ikke lever opp til det han har sier i grønne spørsmål.

Inne 2040: Ut med bensin og diesel

Allerede i juli i fjor lanserte den ferske miljøvernministeren to radikale planer for den nye regjeringen:

- Alle bensin- og dieselbiler skal være forbudt i Frankrike fra 2040.

- 17 atomreaktorer i landet skal være skal være stengt innen 2025.

Sist helg fikk Emmanuel Macron sin laveste oppslutning om presidentjobben siden han ble valgt.

Bare 34 prosent svarte ja på spørsmålet om de synes presidenten gjør en god jobb i en meningsmåling for avisa Le Dimanche Journal.

Popularitetsandelen har falt fra 64 prosent på det høyeste i tilsvarende målinger siden valget.