Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Miljøministeren vil redegjøre for Stortinget om ulvevedtaket

Regjeringen jobber med å finne en løsning på konflikten, ifølge miljøminister Vidar Helgesen (H).

Miljøminister Vidar Helgesen (H) vil redegjøre om ulvevedtaket for Stortinget. Han sier regjeringen jobber med å finne en løsning på konflikten. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Miljøminister Vidar Helgesen (H) vil redegjøre om ulvevedtaket for Stortinget. Han sier regjeringen jobber med å finne en løsning på konflikten. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) ber om å få komme til Stortinget for å redegjøre for ulvevedtaket. Han sier regjeringen jobber med å finne en løsning på konflikten.

- Vi arbeider med å finne løsninger som gjør at Stortingets anmodningsvedtak, lovverket og de internasjonale forpliktelsene våre henger sammen, sier Helgesen til NTB.

Han sendte tirsdag ettermiddag et brev til Stortingets presidentskap der han ber om å få komme og holde en redegjørelse.

- Jeg ønsker å gi en grundig orientering om bakgrunnen for vår beslutning og tiltakene vi vil gjennomføre, som for eksempel merking av ulv, sier statsråden.

I hardt vær

NYSGJERRIG ULV: Naturfotograf John Øystein Berg fikk et spesielt møte med denne unge ulven. Ifølge fotografen hoppet og danset ulven rett ved bilen Berg satt i. Video: John Øystein Berg Vis mer

Det er ventet at regjeringens omstridte beslutning om å si nei til felling av 32 ulver i ulvesonen, også vil bli tema når statsminister Erna Solberg (H) onsdag møter i den muntlige spørretimen.

Solberg og Helgesen er på kollisjonskurs med sine egne i en sak som er blitt svært krevende for regjeringen. Holdningen til Høyres og Frps stortingsgrupper er klar: Ulveforliket fra i fjor må følges opp.

Stortingspresidenten selv har engasjert seg i en sak som er viktig for en stor del av innbyggerne i hjemfylket hans, Oppland. I etterkant av Høyres felleskonferanse på Sundvollen i helgen uttrykte Olemic Thommessen håp om gjennomslag.

- Det handler om å gjennomføre en lovendring, og få på plass kortsiktige tiltak for felling i påvente av denne lovendringen, sa han til lokalavisen Gudbrandsdølen Dagningen.

- Følger opp

I brevet som Helgesen tirsdag sendte presidentskapet, skriver statsråden at regjeringen siden i vår har jobbet med å følge opp ulveforliket fra i fjor vår.

- Situasjonen er krevende, framholder han.

Helgesen viser til at rovviltnemndenes vedtak om å åpne for lisensjakt på inntil 32 ulver i fire ulverevir i Hedmark ble omstøtt fordi lovavdelingen i Justisdepartementet fastslo at skadepotensialet ikke er godt nok dokumentert. Han anfører at det dermed ikke var mulig å godkjenne felling, til tross for at ulvebestanden nå ligger over bestandsmålet som Stortinget har vedtatt.

Regjeringens beslutning fra før helgen om å radiomerke ulv for å dokumentere skadepotensialet har heller ikke bidratt til å dempe konflikten. Tvert imot blir det betraktet som en provokasjon av enkelte grunneiere, som sier de vil nekte helikoptre fra Statens naturoppsyn å lande på eiendommene deres.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling