Miljøorganisasjoner: - Støre må gå av

Over 30 organisasjoner fra hele verden krever at Jonas Gahr Støre går av som leder for Havpanelet om Norge ikke snur i saken om mineralutvinning på havbunnen.

UØNSKET: Flere organisasjoner har gjort det klart at Støre er uønsket som leder for Havpanalet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
UØNSKET: Flere organisasjoner har gjort det klart at Støre er uønsket som leder for Havpanalet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Annonse

WWF Verdens naturfond, Natur og Ungdom og Greenpeace er blant organisasjonene som nå krever at Støre går av som panelets leder.

- Om Norge ikke snur i saken og åpner sine farvann for den ødeleggende industrien, må Støre ta konsekvensene og gi fra seg plassen, sier generalsekretær Karoline Andaur i WWF Verdens naturfond.

Norges ønske om å åpne for mineralutvinning på havbunnen har møtt sterk motstand fra en rekke havforskere, i tillegg til de nevnte miljøorganisasjonene.

- Framfor å vise lederskap i arbeidet for å ta vare på havene, velger Norge å ignorere de klokkeklare faglige advarslene om konsekvensene av gruvedrift på havbunnen, sier fagrådgiver for havbunnen Haldis Tjeldflaat Helle i Greenpeace.

Store mineralressurser

Regjeringen sa i sommer at de ønsker å åpne opp for å lete etter og utvinne havbunnsmineraler på norsk sokkel.

- Når vi legger fram en stortingsmelding om åpning for utvinning av havbunnsmineraler, er det for å se og avdekke om utvinning kan skje lønnsomt, bærekraftig og forsvarlig, sa olje- og energiminister Terje Aasland til Dagens Næringsliv da forslaget ble lagt fram 20. juni.

Oljedirektoratet mener det er store mineralressurser på norsk sokkel, noe som kan bety store inntekter for Norge. Området regjeringen ønsker å åpne, er på 281.200 kvadratkilometer i Grønlandshavet og Barentshavet.

ERKJENNER: - Valget ga samlet sett et altfor dårlig resultatet for Arbeiderpartiet, og det er mitt ansvar. Jeg forstår at dette kalles en krise, sa partileder Jonas Gahr Støre til sitt eget landsstyre mandag. Foto: NTB Vis mer

Store protester

Miljøorganisasjoner mener dette naturinngrepet står stikk i strid med Norges forpliktelse i Havpanelet om å forvalte havet « 100 prosent bærekraftig ». Panelet ble etablert i 2018 og består av regjeringssjefer fra 14 land. Støre tok over for Erna Solberg som leder i 2021.

I et brev adressert til Statsministerens kontor peker miljøbevegelsen blant annet på at inngrepet kan risikere å utrydde arter vi ikke vet finnes, og sette verdens fiskebestander i fare.

Miljødirektoratet og Havforskningsinstituttet har også kritisert konsekvensutredningen som ligger til grunn for åpningsmeldingen.

«Konsekvensutredningen viser vesentlige kunnskapsmangler om natur, teknologi, og miljøvirkninger. Videre inneholder den ikke vurderinger av om, eventuelt hvor og hvordan, det er mulig å drive mineralvirksomhet på en forsvarlig og miljømessig bærekraftig måte», skrev Miljødirektoratet i januar.

Det er varslet demonstrasjoner utenfor Stortinget mandag, i tillegg til utenfor norske ambassader i 19 land rundt om verden.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer