Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Miljøpartiet er bekymret over skismøring

Redd naturen skal lide som følge av giftstoffer i noen smøretyper.

GIFTIG SMØRING: Mange av skismøringene på markedet inneholder fluorider, som er giftig i større mengder. Miljøpartiet er ønsker oversikt over hvordan smøringen påvirker både naturen, mennesker og dyr, som denne hunden. Foto: NTBscanpix
GIFTIG SMØRING: Mange av skismøringene på markedet inneholder fluorider, som er giftig i større mengder. Miljøpartiet er ønsker oversikt over hvordan smøringen påvirker både naturen, mennesker og dyr, som denne hunden. Foto: NTBscanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Miljøpartiet De Grønne (MDG) er bekymret over hvordan fluorholdig skismøring kan påvirke naturen, samt mennesker og dyr som ferdes der. 

Det var i Bærum kommunestyre at MGD-politiker Nikki Schei tok opp saken, og ifølge Budstikka spurte han om hvilken oversikt kommunen har over bruk av fluorider under idrettsarrangementer i Bærum.

Fluor brukes som preparat under skiene for å oppnå optimal glid. En boks med 30 gram koster mellom 1000 og 1500 kroner, og dekker seks-syv skipar, ifølge Aftenposten

Schei i MDG ønsket også klarhet i hvilke tiltak kommunen er villig til å ta for å redusere bruk av fluorider i og rundt Bærum.

Blodig oppkast og diaré Fluorider er i dag forbudt i en rekke produkter, deriblant i klær og sko, men tillates i skismøring i Norge. Stoffet har flere veldokumentert negative helseeffekter og beskrives av Store medisinske leksikon som «meget giftig» i større doser.

«I større doser er fluorider meget giftige. De er blitt brukt til insekt- og rotteutryddelse. Symptomene på akutt forgiftning er blodig oppkast og diaré. Døden skyldes åndedretts- eller hjertelammelse», skriver leksikonet. 

Rådmannen i Bærum svarte Schei at kommunen per dags dato ikke har oversikt over fluorbruken i kommunen. 

- Kommunen har ikke oversikt over bruken av skismøring med fluorider i forbindelse med arrangementer i Bærum. Kommunen har heller ikke iverksatt tiltak for å regulere bruken av denne typen skismøring i Bærum. Det er naturlig at Rådmannen følger med i nasjonale myndigheters arbeid på dette feltet, svarte rådmann Erik Kjeldstadli ifølge Budstikka.

Myndighetene melder seg på En får kjøpt skismøring både med og uten fluorider, og det er i dag opp til den enkelte utøver å velge hva slags skismøring en ønsker å benytte.

Nye EU-regler har gjort fluorider ulovlig under skiene i EU-land. Swix lager i dag flere smøringer med fluorider, men har tidligere fortalt at de arbeider med mer miljøvennlige løsninger. 

- Vi ønsker at Swix skal være best på skismurning også om ti og tjue år, ikke minst i forhold til å ta hensynet til miljøet og de som bruker produktene våre, sa materialforsker Christian  Gløgård i SWIX, til forskningsmagasinet Gemini i 2014.
  
Miljødirektoratet har tidligere vært engasjert i problemene rundt fluorbruk, og arbeider for et totalforbud av fluorider i hele EU. 

Det har ikke lykkes Dagbladet å få kontakt med Nikki Schei.

Hele Norges coronakart