Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Miljøpolitikkens Superman

Politikeren som ble kalt Al-Bore står nå fram som supermannen som skal redde USA og resten av verden fra miljøkatastrofen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Mens USA har opplevd det verste av orkaner, flommer, tørke og branner det siste året, framstår Al Gore nå som den seriøse statsmannen som skal redde verden fra global oppvarming og miljøkatastrofe.

AL GORE raser oppover på meningsmålingene. Han haler innpå Hillary Rodham Clinton, 72 prosent av demokratene sier i den siste meningsmålingen at de har et positivt bilde av Al Gore, mot Hillarys 79 prosent. I den nye meningsmålingen sier også 44 prosent av alle velgerne nå at de har et positivt syn på Al Gore. Det er like under Hillarys 49 prosent. Albert Arnold Gore jr. er mannen som ble kalt Al Bore, (den kjedelige) av motstandere. Til tross for at han blir regnet som en av USAs mest innflytelsesrike visepresidenten i historien. Møt den tidligere kommende presidenten av USA, sier mannen som var 537 Florida-stemmer fra å bli president i USA, i filmen «An Inconvenient Truth».

MILJØBEVISSTE amerikanere, dem begynner det etter hvert å bli mange av, har gått mann av huse for å se filmen. I Los Angeles og New York så flere «An Inconvenient Truth» enn «Da Vinci Koden» åpningsweekenden. Folk reiser seg og klapper etter filmvisningene. Boka med samme tittel ligger nå på topp på The New York Times bestselgerliste.

POLITIKK er en fornybar ressurs, sier den tidligere tørrpinnen Al Gore med et lunt smil i filmen. «An Inconvenient Truth» er mer enn en powerpoint presentasjon av den globale oppvarmingen, et foredrag Al Gore har holdt minst 1000 ganger i USA. Det er også en film om Al Gore. Om sønnens bilulykke i 89 som gjorde at Al Gore overlot scenen til Bill Clinton. Om Al Gores miljøengasjement allerede fra studietida.

SNØEN PÅ KILIMANJARO er i ferd med å bli borte. Antall orkaner er fordoblet. Isbreene smelter hurtigere enn før. Klimarapporter viser at det er varmere enn på 2000 år. «An Inconvenient Truth» oppfordrer folk til handling. Al Gore setter i gang den første virtuelle marsjen mot global oppvarming, stopglobalwarming.org. Al Gore setter miljø og global oppvarming på dagsorden i et land hvor det blir folkeopprør når bensinprisen kommer over fem kroner literen. Men USA er også et land hvor et flertall av delstater og byer støtter opp om Kyoto-avtalen, som USA ikke ville skrive under. Ledende forskere gir oss ti år, deretter er der for seint, hvis vi ikke endrer miljøatferd, sier Al Gore. Om ti år ville også Al Gore være i slutten av sin andre periode som president, dersom han stiller, blir valgt og gjenvalgt.