Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Miljørydding for 80 millioner på Haakonsvern

BERGEN (NTB): I dag startet en omfattende miljørydding i havneområdet på marinebasen Haakonsvern i Bergen. For 80 millioner kroner skal PCB og andre miljøgifter slamsuges slik at fisken i området om noen år igjen kan bli spiselig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av året skal et 600 000 kvadratmeter stort havneområde slamsuges, og 90 000 kubikkmeter forurenset masse skal legges i deponi. Metoden som brukes er utviklet av Sjøforsvaret, opplyser miljøvernoffiser Roald Hennø til NTB.

Utstyret er festet til en lekter som ligger fortøyd i havneområdet. Lekteren styrer et mudringsapparat som pumper forurenset masse gjennom et undersjøisk rørsystem inn til et deponi. Lekteren er igjen styrt via satellittnavigasjon.

Fjerner giftene

Miljøvernoffiser Hennø sier at det er andre gang i Norge at en større miljøopprydding i et havneområde blir gjennomført. Første gang skjedde det i Eitremsvågen i Odda. Der ble sjøbunnen dekket til slik at miljøgiftene ble liggende sementert under sjøbunnen.

- Vi har heller valgt å fjerne miljøgiftene, og det er en bedre løsning som ikke begrenser bruken av havneområdet senere, sier Hennø.

Fra bunnmaling

Hennø sier at en betydelig del av miljøgiften PCB antakelig er tilført havneområdet på Haakonsvern fra bunnmaling på sivile og militære fartøyer. Dette kan ha skjedd helt fra marinebasen ble tatt i bruk i 1960.

- Til våre fartøyer har vi kjøpt bunnmaling som vanlig handelsvare. Ingen har opplyst at det har vært PCB i malingen, sier han. Bruk av PCB ble forbudt i 1980.

Det er målt store mengder PCB i fisk i havneområdet på Haakonsvern og det er nedlagt forbud mot å spise denne fisken. Men Hennø regner med at om åtte-ti år vil fisken i dette området igjen være spiselig.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!