Miljøsinka Norge

På hele sju av elleve punkter i de tre viktigste klimaavtalene Norge har undertegnet, går utviklingen i gal retning. Norge er ei miljøsinke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Norge er ikke i nærheten av å nå de forpliktende målsettingene avtalene krever. Det er konklusjonen i en rapport fra organisasjonen Framtiden i våre hender.

- Det ser ikke ut til at avtalene vi har underskrevet og forpliktet oss til å følge, har noen som helst innvirkning på det som faktisk skjer, sier Steinar Lem i Framtiden i våre hender.

Ser man nærmere på de forpliktende målene i henholdsvis Kyoto-avtalen om begrensning av klimagassutslipp, Göteborg-avtalen om forsurende utslipp og Nordsjø-deklarasjonene om utslipp av kjemikalier og tungmetaller, er konklusjonen nedslående.

Klimagasser til værs

Mens forhandlere fra alle verdens land er samlet i Haag for å følge opp den viktige Kyoto-konferansen, demonstrerer Norge at vi ikke tar Kyoto-avtalen på alvor.

I stedet for å få utslipp av CO{-2} og andre klimagasser ned på 1990-nivå, har de samlede utslippene økt med ni prosent. Dersom de to gasskraftverkene bygges, økes utslippene med yterlige fire prosent. Fortsetter utviklingen som i dag, vil vi ha økt utslippene med 28- 30 prosent innen 2010.

I gal retning

Göteborg-avtalen krever at Norge skal redusere forsurende NO{-X}-utslipp med 28 prosent i forhold til 1990-nivået innen år 2010. I stedet har Norge økt utslippene med fem prosent, mens amoniakk-utslippene har økt med 15 prosent. Norge er langt fra mål.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer