Miljøsinka Norge

På hele sju av elleve punkter i de tre viktigste klimaavtalene Norge har undertegnet, går utviklingen i gal retning. Norge er ei miljøsinke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge er ikke i nærheten av å nå de forpliktende målsettingene avtalene krever. Det er konklusjonen i en rapport fra organisasjonen Framtiden i våre hender.

- Det ser ikke ut til at avtalene vi har underskrevet og forpliktet oss til å følge, har noen som helst innvirkning på det som faktisk skjer, sier Steinar Lem i Framtiden i våre hender.

Ser man nærmere på de forpliktende målene i henholdsvis Kyoto-avtalen om begrensning av klimagassutslipp, Göteborg-avtalen om forsurende utslipp og Nordsjø-deklarasjonene om utslipp av kjemikalier og tungmetaller, er konklusjonen nedslående.

Klimagasser til værs

Mens forhandlere fra alle verdens land er samlet i Haag for å følge opp den viktige Kyoto-konferansen, demonstrerer Norge at vi ikke tar Kyoto-avtalen på alvor.

I stedet for å få utslipp av CO{-2} og andre klimagasser ned på 1990-nivå, har de samlede utslippene økt med ni prosent. Dersom de to gasskraftverkene bygges, økes utslippene med yterlige fire prosent. Fortsetter utviklingen som i dag, vil vi ha økt utslippene med 28- 30 prosent innen 2010.

I gal retning

Göteborg-avtalen krever at Norge skal redusere forsurende NO{-X}-utslipp med 28 prosent i forhold til 1990-nivået innen år 2010. I stedet har Norge økt utslippene med fem prosent, mens amoniakk-utslippene har økt med 15 prosent. Norge er langt fra mål.

Bare på svoveldioksid er Norge i ferd med å oppfylle forpliktelsene.

Vi er i ferd med å nå målet ved utslipp av kobber til luft. Til vann derimot, er Norge meget langt unna målet.

Trolig er virkeligheten langt verre enn statistikken viser.

- Ferske funn viser at norske smelteverk har store skjulte utslipp. Problemet gjelder samtlige av våre 33 smelteverk, sier Bellonas Alvhild Hedstein.

ottar.jakobsen@dagbladet.no

«Det ser ikke ut til at avtalene vi har underskrevet, har noen som helst innvirkning»

Steinar Lem i Framtiden i våre hender.