- Miljøsinka Skeidar

Regnskogsfondet er på krigsstien igjen. Skeidar selger fortsatt hagemøbler av meranti, som er en tresort hogd i den tropiske regnskogen. Men Skeidars rådgiver, Bellona, forsvarer regnskogsalget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sommerkatalogen til Skeidar er full av miljøsertifiserte hagemøbler - med ett betydelig unntak: møblene av meranti. Dette treslaget vokser i den tropiske regnskogen. Meranti står på Regnskogsfondets «fyliste» så lenge fabrikken ikke har miljøsertifikatet FSC:

- Skeidar selger, som eneste norske kjede av betydning, fortsatt møbler av trevirke fra regnskogen. Det gjør dessverre Skeidar til ei sinke i miljøklassen, sier Lars Løvold, leder i Regnskogsfondet.

Presser fabrikken

Innkjøpssjef Tom Levorstad i Skeidar reagerer kraftig:

- Regnskogsfondet har gjort en flott jobb med å gjøre møbelbransjen miljøbevisst. Men nå blir jeg provosert. Vi har gjort det de ber om, vi har presset fabrikken i Indonesia til å begynne sertifiseringsprosessen. Løvold burde være mer opptatt av hva han har fått til enn det lille som er igjen.

I katalogen er Bellona tatt til inntekt for at Skeidar selger merantimøbler. Bellona og Skeidar er samarbeidspartnere. For det betaler Skeidar 300000 kroner i året.

Tar tid

Skeidar og Bellona inspiserte i fjor fabrikken og hogstområdene på Borneo i Indonesia. De ble imponert over den ryddige driften.

- Vi la også et sterkt press på fabrikkeieren om å søke FSC-sertifikat, forteller Levorstad.

Men Regnskogsfondet har annen informasjon:

- En uavhengig indonesisk rapport dokumenterer både ulovlig hogst og alvorlige konflikter med lokalbefolkningen i området Skeidars tømmer kommer fra, sier Løvold.

Uenige

Men Bellona støtter Skeidar:

- Vi har vurdert Skeidars kjøp som et pressmiddel for å få til en sertifisering. Det er også kostbart å bli sertifisert av FSC. Skeidars innkjøp fra fabrikken bidrar til å dekke disse utgiftene. Det er derfor greit for oss at Skeidar selger merantimøblene sine, sier styreleder Olaf Brastad i Bellona.

Regnskogsfondet reagerer kraftig:

- Det eneste reelle pressmiddelet er å la være å kjøpe usertifiserte møbler. Skeidar har sagt i tre-fire år at sertifikatet er rett rundt hjørnet. Men i Indonesia står FSC-sertifiseringen stille så lenge lokalbefolkningens rettigheter til skogen ikke er juridisk avklart, sier Lars Løvold.

Ja-lista

Flere kjeder har siden i fjor sluttet med å selge usertifiserte hagemøbler. Her er en del butikker du trygt kan kjøpe i:

  • A-møbler
  • Big
  • Bohus
  • Classic
  • Coop
  • Ikea
  • Maxbo
  • Møbelringen
  • Plantasjen
  • Smart Club

(Kilde: Regnskogsfondet)