LEGGES NED: Miljøterapeut Anna Kristin Gillebo Backlund ble drept ved institusjonen Små Enheter på Vollen i Asker i oktober 2014. Nå skal denne avdelingen legges ned. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
LEGGES NED: Miljøterapeut Anna Kristin Gillebo Backlund ble drept ved institusjonen Små Enheter på Vollen i Asker i oktober 2014. Nå skal denne avdelingen legges ned. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpixVis mer

Miljøterapeut (30) ble drept på jobb - nå blir avdelingen nedlagt

Miljøterapeuten Anna Kristin Gillebo Backlund ble drept da hun var på jobb ved barnevernsinstitusjon i 2014. Nå blir institusjonen kritisert i ny rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Institusjonen Unicare Små Enheter får kritikk fordi ansatte er alene med ungdommer med svært utfordrende problematikk. Det var ved denne institusjonen miljøterapeut Anna Kristin Gillebo Backlund ble drept i 2014.

Fylkesmennene i Oslo, Akershus og Østfold har gjennomført tilsyn ved barnevernsinstitusjonen ettersom den har avdelinger i alle de tre fylkene.

- Unicare Små Enheter AS har en praksis på enkelte av avdelingene der ansatte tidvis jobber alene med beboere med særlig utfordrende problematikk. Dette medfører uakseptabel stor risiko for at beboerne ikke får forsvarlig omsorg og behandling til enhver tid, heter det i tilsynsrapporten.

Institusjonen har sju avdelinger for ungdom i alderen 13 til 20 år som er utsatt for omsorgssvikt og traumer, har relasjonsskader, atferdsproblematikk og symptomer på psykiske lidelser.

I rapporten vises det til at ungdommene i institusjonen har svært omfattende og sammensatte behov, de fleste med store psykiske problemer. Strukturen på enkelte avdelinger medfører at ansatte er alene sammen med beboere over tid. I praksis er ansatte deler av vakten alene sammen med ungdommen.

Legger ned Daglig leder Joacim Solum i Unicare Små Enheter forteller til NTB at det er besluttet å legge ned avdelingen på Vollen i Asker. Nedleggelsen har vært planlagt før dette tilsynet.

- Fylkesmannen mener det er for sårbart med avdelinger med alenearbeid. Vi kan se det, men det er komplisert når vi driver med selvstendighetstrening av ungdom. Vi har tenkt at egne leiligheter til ungdommene har vært fornuftig, men har gjort vurderinger om at det er ønskelig med fellesarealer, slik de andre avdelingene våre har, sier Solum til NTB.

Han peker også på at tilsynsrapporten ga positive tilbakemeldinger på alle øvrige forhold ved institusjonen. De ansatte har fortalt at de er svært fornøyde, og institusjonen har fått ros for gode systemer.

Dømt til forvaring Miljøterapeuten Anna Kristin Gillebo Backlund (30) ble drept i Små Enheter i Vollen i Asker natt til 28. oktober 2014.

En da 15 år gammel jente som bodde ved senteret ble pågrepet for drapet. Hun ble i fjor funnet skyldig i overlagt drap og dømt til forvaring i ni år. Hun er det første barnet i Norge som er dømt til forvaringsstraff. Hun har erkjent drapet, men har nektet for at det var overlagt.

Dommen er anket, og ankesaken skulle egentlig startet i februar, men ble utsatt fordi jenta var for syk til å møte i retten.

(NTB)

DREPT PÅ JOBB: Anna Gillebo ble drept på barnevernsinstitutusjonen Små eneheter i Vollen i Asker i oktober i 2014. Foto: Privat
DREPT PÅ JOBB: Anna Gillebo ble drept på barnevernsinstitutusjonen Små eneheter i Vollen i Asker i oktober i 2014. Foto: Privat Vis mer