MORDER: Hvithaien er blant haiartene som er tilbøyelig til å gå løs på mennesker, og som finnes i rikt monn utenfor Australias kyst. Foto: THEO FERREIRA/SHARKAHOLIC/AFP/SCANPIX
MORDER: Hvithaien er blant haiartene som er tilbøyelig til å gå løs på mennesker, og som finnes i rikt monn utenfor Australias kyst. Foto: THEO FERREIRA/SHARKAHOLIC/AFP/SCANPIXVis mer

- Miljøvern fører til flere haiangrep

To angrep ved Sydney på ei uke etter forbud mot haifiske. Dykker mistet hånda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Debatten og anklagene raser nå i den australske delstaten New South Wales etter to alvorlige haiangrep den siste uka. Kritikere av delstatsregjeringen hevder at det nylig innførte forbudet mot kommersiell haifangst er årsaken til det som oppleves som en økning i bestanden av farlige haiarter, skriver The Australian.

Mistet hånda
Marinedykker Paul Degelder (31) mistet hånda under dykking ved Sydney-forstaden Woolloomooloo på onsdag, mens surferen Glen Orgias (33) ble angrepet dagen etter. Begge ligger på sykehus i Sydney.

Så seint som i går gikk haialarmen ved svært populære Bondi, og livredderne måtte stenge den svære stranda. I tillegg ble en 14-årig delfin alvorlig skadd etter et angrep i Morten Bay ved Brisbane.

Kritikerne ser dette i sammenheng med at delstaten de siste åra har kjørt en heller aggressiv grønn politikk for å rense farvannet, havnene og strendene; blant annet er skipsindustrien krympet, det er innført strenge restriksjoner på dumping av skrap, og giftig bunnmaling er blitt forbudt. I tillegg er det innført strengere restriksjoner på fiske.

Alt dette har bidratt til å øke antallet fisker i farvannet - og dermed også antallet haier, som nå kommer nærmere land for å lete etter mat.

Kvoten nådd
Det var i forrige uke delstatsregjeringen sendte ut et brev til alle fiskere i New South Wales der de forbød haifiske fram til 1. juli i år. Myndighetene framholder at årets kvote allerede er nådd.

Duncan Gay fra opposisjonen og talsmann for fiskeriene framholder at New South Wales' kvote er mye mindre enn i f.eks. nabostaten Queensland, og at mesteparten av kvoten som er tatt, har blitt fisket utenfor de mest populære områdene for dykkere og badende.

Dette avvises av Ian Macdonald i delstatsregjeringen som «løgn». Utsagnet understøttes av Steve Kennelly, som hevder mesteparten av haiene som tas, ikke er farlige, og at forbudet dermed ikke får store utslag i bestanden av farlige haiarter som hvit-, tiger- og oksehai, skriver australske ABC News.

Ønsket utvikling
Myndighetene er likevel med på at antallet haier i farvannet utenfor New South Wales har økt som følge av mer økovennlig politikk - men påpeker at dette er en ønsket utvikling.

- Økosystemet i Sydney Harbour er blitt langt bedre de siste ti åra - så mye at vi ser hvaler under Sydney Harbour Bridge, som spiser fisk som kommer innover - fisk som også haier spiser. Det vi ser, er et økosystem som vender tilbake til det normale, sier professor Kennelly.

Folk rådes til årvåkenhet og aktsomhet. Spesielt bør man unnalte å bade i grålysningen eller skumringen, da haiene spiser. Man bør også holde seg unna elvemunninger og havner, der haiene samles ved spisetid.

De siste 50 åra er 56 mennesker drept av hai, den seineste i desember i fjor, da en snorkler ble tatt utenfor Perth på vestkysten.

MISTET HÅNDA: Marinedykker Paul Degelder (31) ble angrepet av en hai mens han dykket utenfor Sydney tidligere i uka, og står i fare for å miste det ene beinet. Foto: ANDREW DAKIN/AUSTRALIAS FORSVARSDEPARTEMENT/AP/SCANPIX
MISTET HÅNDA: Marinedykker Paul Degelder (31) ble angrepet av en hai mens han dykket utenfor Sydney tidligere i uka, og står i fare for å miste det ene beinet. Foto: ANDREW DAKIN/AUSTRALIAS FORSVARSDEPARTEMENT/AP/SCANPIX Vis mer