Miljøvernere refser Bellona-Hauge

I forrige uke feiret Frederic Hauge milliongavene fra næringslivet med hagefest og champagne. Siden skjelte han ut resten av miljøbevegelsen. Nå reagerer sentrale miljøvernere på Bellonas arbeidsmetoder og Frederic Hauges voksende arroganse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Bellona gjør egen suksess til andres ulykke og det bør de holde seg for gode til, mener Erik Solheim i Naturvernforbundet.

Bellona kaster skygge over den tradisjonelle miljøvernbevegelsen. I forrige uke feiret organisasjonen milliongavene fra næringslivet med løfter om å redde verden fra miljøtrusselen.

Arrogant

Nå faller det flere tungt for brystet at Bellona, blant annet i et intervju i Aftenposten søndag, retter sleivspark mot de andre miljøvernorganisasjonene med dårlig skjulte antydninger om at resten av bevegelsen ikke gjør en god nok jobb.
Erik Solheim, som tok over ledertrøya i det konkursrammede Naturvernforbundet fra Heidi Sørensen, støtter langt på vei kritikken Steinar Lem i Framtiden i våre hender kom med på kronikkplass i Dagbladet på mandag.

Steinar Lem mener Bellonas sterke tilknytning til finanskreftene og sterke fokus på tekniske miljøvernløsninger ikke skal tres nedover hodene på resten av miljøvernbevegelsen.

- For Hauge og Bellona er det viktig å profilere seg, men forsøket på å underminere resten av miljøverndebatten må det reageres mot, sier Lem.

Vantro

Miljøvernforkjempere stiller seg også vantro til uttalelser fra Bellona om at politikere ikke er viktige i miljøvernspørsmål.

- Det er opinionen og politikerne som har satt press på næringslivet. Dette høster nå Bellona fruktene av, sier seksjonsleder i Naturvernforbundet, Aina Edelman.

Hun synes det er uklokt av Bellona å skape stridigheter innad i miljøvernbevegelsen. Også Miljøheimevernets leder, Dag Endal, reagerer på den ensidige fokuseringen på næringsliv og teknologi fra Bellonas side.

- Det er overraskende at Bellona nedvurderer andres arbeid, de må være veldig sikre på egen fortreffelighet sier han.

Tilslører debatten

Også Kurt Oddekalv, som selv har tatt i bruk svært utradisjonelle metoder i sin miljøkamp, reagerer på Bellonas strategi:

- De siste fem årene har Bellona bidratt til å tilsløre miljødebatten her hjemme, sier leder i Miljøvernforbundet, Kurt Oddekalv
Oddekalv mener at Bellonas allianse med næringslivsgiganter som Statoil og Hydro har vært med på å motarbeide initiativ fra miljøbevegelsen, blant annet i gasskraftsaken.

- Bellona kan ikke avlyse miljøkampen når de ikke engang er deltaker, sier Oddekalv.