Miljøvernere slaktes for fote. Ekspert retter fingeren mot Norge

Mener Norge tar for lett på drapene på drapsbølgen på miljøvernere, og stiller for få krav til norsk næringsliv. Det er ikke Norge enig i.

I REGNSKOGEN: Norske statsråder har vært på en rekke besøk til regnskogen i Amazonas, og Norge har lenge vært involvert i regnskogbevaring i Brasil. Men slaktes nå for sin innsats for miljøvernere i fare. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
I REGNSKOGEN: Norske statsråder har vært på en rekke besøk til regnskogen i Amazonas, og Norge har lenge vært involvert i regnskogbevaring i Brasil. Men slaktes nå for sin innsats for miljøvernere i fare. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

207 miljøvernere ble drept i fjor. Det farligste landet å forsvare miljøet i, er Norges nære samarbeidspartner Brasil. Statssekretær Marianne Hagen i Utenriksdepartementet sa nylig til Dagbladet at Norge tar situasjonen alvorlig.

Susan Fay Kelly, seniorrådgiver og ekspert på menneske-rettigheter hos Regnskogfondet, er kritisk både til UDs uttalelser til Dagbladet – og Norges holdning til situasjonen for miljøvernere i farlige områder.

- Situasjonen for miljøforkjempere krever økt støtte til menneskerettighets-, miljø- og urfolksorganisasjoner. Foruten regnskogsatsingen, har Norge derimot trappet ned denne typen bistand - til blant annet Brasil, sier Kelly til Dagbladet.

- Norge har et samarbeid med Brasil som er bredere enn klima- og skogsatsingen, for eksempel gjennom handel og næringsliv, og Norge må følge opp menneskerettighetsbrudd også her.

Peker på næringslivet

Kelly utdyper:

- Faktum er at næringslivet står bak mye av volden vi ser, uten at UD sier noe om det. Regjeringen har ikke har etablert krav til norsk næringsliv som er i samsvar med FNs prinsipper for menneskerettigheter og næringsliv.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer