Milkeveien

En ny film vekker til live et homsepolitisk traume i California. Timingen kunne ikke vært bedre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvelden 27. november 1978 gikk flere titalls tusen av San Franciscos innbyggere en stille marsj gjennom byens gater med stearinlys i hånd. Målet var rådhuset, åstedet for et brutalt dobbeltmord noen timer tidligere. På kloss hold hadde byrådsmedlem Dan White skutt den liberale borgermesteren George Moscone samt den første åpent homofile folkevalgte politikeren i USA, Harvey Milk. Byen var i sjokk.

I overmorgen, dagen før 30-årsdagen for tragedien, har den prisbelønte filmskaperen Gus Van Sants nye film «Milk» amerikansk premiere. Filmen gjenforteller historien om den karismatiske politikeren, overbevisende tolket av Sean Penn. Men det er ikke bare det runde tallet som gjør filmen aktuell. California gjennomlever i disse dager en ny og opprivende homsestrid.

For tre uker siden hadde velgerne i delstaten muligheten til å bekrefte de homofiles likeverd. I sommer besluttet nemlig Californias høyesterett å gi homser adgang til å gifte seg. «Proposition 8» var et velgerinitiert lovforslag som søkte å omgjøre domstolens beslutning, og ble vedtatt med god margin av Californias i hovedsak liberale befolkning. Homseekteskapets dager på vestkysten endte etter noen få hvetebrødsdager.

Harvey Milk kjempet mot et liknende lovforslag i november 1978. «Proposition 6» var et forsøk på å forby homofile å jobbe som lærere. Lenge så det ut som forslaget ville få flertall, men Milks iherdige og poengterte argumentering i media bidro til å snu trenden. Nedstemmingen av «Proposition 6» var Milks største politiske seier, og gjorde lokalpolitikeren til en nasjonal størrelse.

Mange i California spør seg nå om holdningene har endret seg til det verre siden 1978. På samme måte som for 30 år siden er det skolebarna som blir trukket fram som ofre. I kampanjemateriell for lovforslaget ble det blant annet advart mot at barn vil måtte lære om homofilt ekteskap som noe naturlig. Trolig har paradoksalt nok Obama hatt en rolle i resultatet: hans mobilisering av nye, tradisjonelt verdikonservative svarte velgere kan ha vært tungen på vektskålen for ekteskapsloven. Likefullt, få ville i 1978 trodd at det skulle være mulig for homser å gifte seg 30 år senere, og delstatens domstoler kan komme til å erklære «Proposition 8» som grunnlovsstridig. Homofile offentlige figurer har det heller ikke lenger med å bli drept.

Men ble Harvey Milk skutt på grunn av sin legning? Umiddelbart etter attentatet var motivkonsensusen homsehat. Det ble ikke bedre av at den konservative familiemannen White bare ble dømt til sju års fengsel, av en jury uten minoriteter. I «Milk» mer enn antydes det at White selv var forvirret om sin egen seksualitet, og at det gjorde ham til en enda større homsefiende. Andre har poengtert at politikeren i mange avstemninger støttet homsesaken og at kraftig depresjon og følelse av svik var mer avgjørende.

Uansett: «Milk» vil kaste mer lettantennelig materiale på bålet i den ellers så brannfarlige solskinnsstaten.