Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Millehaugen dømt til 21 års forvaring

Med en minstetid på ti år gjør det straffen til Norges strengeste. Shahbaz Dad dømmes til 21 års fengesel for bestillingen av drapet på Young Guns-lederen Mohammed «Jeddi» Javed.

FORVARING: Stig Millehaugen ble i går dømt til 21 års forvaring for overlagt drap på Young Guns-lederen Mohammed «Jeddi» Javed. Foto: Jonas Sverrison Rasch
FORVARING: Stig Millehaugen ble i går dømt til 21 års forvaring for overlagt drap på Young Guns-lederen Mohammed «Jeddi» Javed. Foto: Jonas Sverrison Rasch Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag får Stig Millehaugen (41) og Shahbaz Dad (29) dommen i Oslo tingrett.

De har vært tiltalt for å ha henholdvis drept og bestilt drapet på Young Guns-lederen Mohammed «Jeddi» Javed på Haugerud i Oslo 19. januar 2009. I bilen satt også Alex Fuica, som har vært politiets kronvitne i saken. De har vært tiltalt for å ha forsøkt å drepe han også.

- Ren henrettelse Tingrettsdommer Bjørn Askim leste opp dommen fra klokka 13 i dag.

I dommen kommer det fram at Oslo tingrett ikke har satt lit til Millehaugens forklaringer. Dommen slår fast at Millehaugen var på Haugerud og at han er skyldig i overlagt drap på Javed.

- Handlingen er gjort med overlegg. Det har vært planlagt over tid å ta livet av Javed og Alex Fuica og det framstår som at han handlet på bakgrunn av bestilling, leste dommeren.

- Drapet framstår som en ren henrettelse. Han blir å dømmes etter tiltalens post 1, leste dommeren.

Millehaugen er domfelt seks ganger tidligere, blant annet for drap  i 1993, grovt ran og frihetsberøvelse. Aktor Svein Holden la ned påstand om forvaring for Millehaugen. Dette er retten enig i. Oslo tingrett mener faren for gjentakelses er til stede.

- Tiltalte har sin egen definisjon av hva som egentlig er ulovlig, leste Askim.

Millehaugen skulle prøveløslates om kort tid før drapet. Dette mener Oslo tingrett styrker grunnen til å dømme han til forvaring og at det er best egnet til å sikre samfunnet for mannen.

Tingrettsdommer Bjørn Askim fastslo at Stig Millehaugen (41) dømmes til 21 års forvaring med en minstetid på ti år.

Det er ikke mulig å motta en strengere dom i norsk rettsvesen.

- Bestilte drapet Fuica kom seg unna hendelsen, løp til en bensinstasjon og ringte politiet. Oslo tingrett mener Fuicas forklaringer, som også anses som et sentralt gjengmedlem, som troverdig.

UTBRENT: Mohammed Javed ble funnet skutt i denne bilen på Haugerud 19. januar 2009. Alex Fuica kom seg unna og varslet politiet. Foto: John Terje Pedersen/Dagbladet
UTBRENT: Mohammed Javed ble funnet skutt i denne bilen på Haugerud 19. januar 2009. Alex Fuica kom seg unna og varslet politiet. Foto: John Terje Pedersen/Dagbladet Vis mer

- Det er ikke framkommet noe som taler for at Fuica har forklart seg uriktig, leste Askim.

Oslo tingrett fastslo at Shahbaz Dad bestilte drapet på Javed.

- Dad dømmes til 21 års fengsel for å ha bestilt drapet, leste tingrettsdommer Askim.

Dommen mener drapet ble bestilt via en falsk Facebook-profil. Siste innlogging på profilen var 19. januar 2009 - samme dag som drapet.

- Drapet er åpenbart et bestillingsverk, leste dommeren.

Retten viser til at Millehaugen ikke har vært i noe konflikt med Javed eller Fuica, men det har Dad vært, fastslår Oslo tingrett.

Både Stig Millehaugen og Shahbaz Dad anket dommen på stedet.

- Jævla skuffa Stig Millehaugen er skuffa etter å ha mottatt Norges strengeste straff.

- Jeg er jævla skuffa selvfølgelig, sier Millehaugen til Dagbladet etter dommen.

Er du forberedt på å sone på ubestemt tid?

- Jeg er ikke forberedt på å sone en eneste dag jeg.

Aktor, statsadvokat Svein Holden, er på sin side fornøyd.

BESTILTE DRAPET: Shahbaz Dad. Foto: Privat
BESTILTE DRAPET: Shahbaz Dad. Foto: Privat Vis mer

- Dette var i overenstemmelse med hva jeg begjærte, sier Holden, som mener dommen var grundig og detaljert.

Shahbaz Dad ønsket ikke å kommentere 21års-dommen.

- Dette er tilsynelatende grundig dom, men den går ikke langt nok i bevisvurderingen, sier hans forsvarer, advokat per Sjong Larsen til Dagbladet.

- Dad hadde en klar forhåpning om frifinnelse, sier han.

Nektet straffskyld Umiddelbart etter drapet på Haugerud ble Millehaugen utpekt av Young Guns-medlemmet Alex Fuica (30) - politiets viktigste vitne i saken. Fuica skal ha vært i bilen sammen med Fuica og Javed da drapet skjedde, og skal ha rukket å komme seg ut av bilen før også han ble et offer.

Millehaugen risikerer 21 års forvaring for overlagt drap med en minstetid på ti år. 41-åringen har sittet i fengsel i mesteparten av sitt voksne liv. Dad risikerer 21 års fengsel for å ha bestilt drapet. Bestilllingen skal ha skjedd gjennom en falsk Facebook-profil.

Begge mennene har nektet straffskyld.

- Jeg forventer å bli frikjent, sa drapstiltalte Stig Millehaugen i en kommentar til Dagbladet under behandlingen av drapssaken tidligere i år.

DREPT: Young Guns-leder Mohammed Javed. Foto: Privat
DREPT: Young Guns-leder Mohammed Javed. Foto: Privat Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media