Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Millehaugen og Shahbaz Dad nekter straffskyld

- Han ser fram til å komme i gang, sier Stig Millehaugens (41) forsvarer, advokat Morten Furuholmen.

NEKTET STRAFFSKYLD: Stig Millehaugen (41) nektet for straffskyld i retten i dag. Foto: Jonas Sverrisson Rasch
NEKTET STRAFFSKYLD: Stig Millehaugen (41) nektet for straffskyld i retten i dag. Foto: Jonas Sverrisson Rasch Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 9.20-tida i morges ble retten satt i straffesaken mot Stig Millehaugen (41), som er tiltalt for drapet på Young Guns-lederen Mohammed «Jeddi» Javed (28).

- Det er spesielt at politiet har basert saken sin på opplysninger fra en person som ellers er deres hovedmistenkte. Millehaugen har alltid fastholdt at det er nettopp deres nøkkelvitne som er drapsmannen, sier advokat Morten Furuholmen til Dagbladet.

Umiddelbart etter drapet på Haugerud ble Millehaug utpekt av Young Guns-medlemmet Alex Fuica (30) - politiets viktigste vitne i saken. Fuica skal ha vært i bilen sammen med Fuica og Javed i bilen da drapet skjedde, og skal ha rukket å komme seg ut av bilen før også han ble et offer.

- Ikke skyldig Millehaugen så ut til å være ved godt mot da han ankom rettssalen, og oppga Ringerike fengsel som sin nåværende bostedsadresse og reklamemontør som yrke.

Medtiltalt Ahmed Shahbaz Dad (29), som politiet mener bestilte drapet, ankom retten tidlig.

Millehaugen erklærte seg ikke skyldig for drapet, det samme gjorde Dad. Begge erkjærte seg ikke straffskyldig for drapsforsøket på Alex Fuica.

29-åringens forsvarer, advokat Per Johan Sjong Larsen, opplyser at han ikke har mottatt tilstrekkelig bevismateriale fra påtalemyndigheten, og ønsker å utsette saken til i morgen.

- Dette er ikke ubetydelig informasjon, og noe forsvaret ønsker å sette seg bedre inn i, sier Sjong Larsen.

Aktor Svein Holden motsetter seg ikke begjæring av utsettelse, og dommeren godtok begjæringen.

- Sikre på gjengmotiv Holden startet 9.35 sitt innledningsforedrag.

- Omtrent klokka 18.30 starter en Mercedes Benz å brenne med Mohammed «Jeddi» Javed død inne. Javed var død da bilen ble påtent, og det ble trolig brukt bensin for å påtent. Klokka 18.32 kommer Alex Fuica løpende inn på en bensinstasjon i nærheten, og utpekte Stig Millehaugen som drapsmannen. Fuica oppgir selv at han var i bilen da Javed ble drept. Fuica var fører av bilen, mens Javed var i passasjersetet. Millehaugen skal angivelig ha sittet å baksetet.

- Millehaugen pågripes ca. 21.05 på Sandaker overgansgbolig, der han sonet.

- Vi er sikre på at drapet på Javed ble motivert av motsetninger mellom B-gjengen og Young Guns.

- Sterke motsetninger Av vår mening består B-gjengen av rundt 40 pakistanske personer, gjerne med biologisk tilknyttning. Vi mener Ahmed Shahbaz Dad er ledende skikkelser i B-gjengen.

Vi regner Javed og Fuica som ledende skikkelser i Young Guns.

- Det er sterke motsetninger mellom de to grupperingene. Det er viktig at dere har denne miljøkonflikten når dere vurderer sakens bevis. Men jeg finner grunn til å understreke at det er et tveegget sverd. Ikke åpenbar slutning om at her ligger motivet til Shahbas Dad. Ha det i tankene når Fuica avgir forklaring. Det kan tenkes at han ønsker Shahbaz Dad dømt.

- Millehaugen var i nærheten - Essensen er kort og godt klar. Vi mener Stig Millehaugen ble leid inn av Shahbaz Dad for å drepe Javed og Fuica, sier Holden.

- Vi vil anføre at Millehaugens forklaring om hvorfor han befant seg i nærhetten av drapet, ikke kan være riktig. Han var i nærheten da det skjedde. Det skal jeg komme tilbake til.

Holden mener handlingene hans i etterkant av drapet viser at det var han som utførte drapet, spesielt når det gjelder hvor han befant seg i ettertid. Her har påtalemyndigheten brukt logger fra kollektivtrafikk og overvåkningskameraer.

Kommuniserte på Facebook - Når det gjelder forholdet mellom Shahbaz Dad og Millehaugen har kontakten skjedd blant annet gjennom Facebook, sier Holden.

Holden lover å komme tilbake til hva Facebook er, men understreker at det er en måte å kommunisere på internett.

- Vi mener Stig Millehaugen kommuniserte med Dad gjennom en falsk profil kalt Julie Hermandsen.

Holden viser nå til Millehaugens ståsted:

- Millehaugens ståsted er at han ikke har noe å gjøre med dette. Han mener han eller ikke har kommunisert med Shahbaz Dad på Facebook.

- Når det gjelder Shahbaz Dad var han hjemme med sin familie da drapet skjedde, og hevder han ikke har kommunisert med Millehaugen på Facebook, og mener han ikke kjenner til profilen Julie Hermandsen.

Hovedvitne soner dom Holden gjentar at Millehaugen holdt på å avslutte soningen etter grove ran, og ble overført til overgangsbolig.

- Millehaugen har vært varetektsfengslet siden drapet, Shahbaz Dad har vært varetektsfengslet, men ble løslatt av lagmannsretten fordi de mente det ikke var skjellig grunn til mistanke.

I etterkant ble han igjen begjært varetektsfengslet, men også denne gangen godtok ikke lagsmannretten det fordi de trolig mente at han var uskyldig, mener Holden.

Hovedvitnet Fuica soner nå en dom på tolv års fengsel for drapsforsøk på B-gjenglederen Ghulam Abbas.

Holden forteller nå om de ulike vitnene, blant annet et ektepar som skal ha sett en person politiet mener er Millehaugen gå gjennom hagen deres.

Kripos-teknikkere vil senere forklare de tekniske bevisene som bensin og krutt og lignende.

- Fuica kommer med uriktige opplysninger Morten Furuholmen sier i sin innledning det er en alvorlig sak, og at det er et sammensatt bevisbilde.

- Tiltalen mot min klient er hovedsaklig basert på vitnebeskrivelser fra Alex Fuica, som soner en dom på 12 år. Retten må avgjøre om Fuica kan være eller har vært i en situasjon kan ha kommet i en omstendighet som kan forklare hvorfor han kommer med uriktige opplysninger.

Han mener dommen Fuica soner er relevant i den sammenheng.

DREPT: Young Guns-lederen Mohammed «Jeddi» Javed (28). Foto: Privat
DREPT: Young Guns-lederen Mohammed «Jeddi» Javed (28). Foto: Privat Vis mer

- Vi får se på aktors opplysninger om at han var der. Saken er ambisiøs, og lagmannsrettens beslutninger om Shahbaz Dad sier litt om det.

Furuholmen sier han ønske rå rette opp opplysninger om det Holden sier om at Millehaugen ikke kjenner til Facebook-profilen Julie Hermandsen.

- Det har ham, spørsmålet er hvem han har forholdt seg til.

Furuholmen går gjennom vitnelista, og bestrider enkelte opplysninger om Millehaugens bevegelser i forkant og etterkant av drapet.

Advokat Furuholmen opplyser at de vil prøve aktors påstander om at de skal ha planlagt et ran, og har kalt inn ekspterter på temaet.

- Et annet vitne skal ha hatt en samtale med Fuica som kan bevise at han har kommet med uriktige opplysninger. Også et båndopptak med et vitne innsatt i Oslo fengsel skal være av interesse, sier Furuholmen.

- Det har vært uenigheter Advokat Per Johan Sjong Larsen, som representerer Shahbaz Dad, mener i likhet med Furuholmen det er en svært ambisiøs tiltale.

- Jeg tror jeg aldri har opplevd at påtalemyndigheten har tatt ut tiltale mot en mann lagmannsretten har ansett som en person som er utenfor skjellig mistanke, sier Sjong Larsen.

- Min klient benekter og bestrider aktors påstander.

- Det har vært uenigheter, men vi mener det ikke er tilfelle at det har skjedde et bestridningsdrap.

6. april 2008 ble Facebook-brukeren Julie Hermandsen opprettet. En endring skal ha skjedd i desember samme år, og så skal man ha brukt en ruter i leiligheten som Shahbaz Dad bor i.

- Det er denne kommunikasjonen som tilknytter ham til Facebook. Dette var kjent for lagmannsretten da de mente at bevisene ikke holdt i forhold til tiltalen.

Drapsforsøk mot hovedvitne Advokat Fridtjof Feydt, som er bistandsadvokat til Alex Eduardo Ruiz Fuica, kommer med en innvending.

- De tre brødrene Dad var med Young Guns-miljøet, men skallet av. Det ble strid mellom Dad-brødrene og noen til, og gått under betegnelsen A-gjengen, nærmest en fraksjon av B-gjengen.

Et av vitnene er dømt for drapsforsøk på Fuica under Aker Brygge-skytingen, og et annet skal ha vært i slosskamp med avdøde Javed på Grønland.

- Jeg synes slike baktepper bør komme fram, sier Feydt.

I 10.40-tida ble retten hevet. I morgen klokka ni vil hovedvitnet Alex Fuica vitne.

Verken Dad eller Millehaugen ønsket å kommentere saken overfor Dagbladet.

• Saken oppdateres.

HOVEDVITNE: Alex Fuica er politiets nøkkelvitne. Foto: Politiet
HOVEDVITNE: Alex Fuica er politiets nøkkelvitne. Foto: Politiet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling