- Millehaugen sendte sms: «Skjønner ingenting - finn ut av det»

«Men faen kompis, de jakter på deg», skal han ha fått til svar, like før han ble pågrepet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vet du noe om motivet for drapet på «Jeddi»? Send sms eller ring 412 15 090 (rett til journalist).

(Dagbladet.no): En lang rekke kilder i Oslos underverden sier det er full forvirring rundt hva som kan være bakgrunnen for det ekstreme drapet på parkeringsplassen i Haugerudveien mandag kveld.

Ingen Dagbladet.no har vært i kontakt med - i blant annet Young Guns, B-gjengen og torpedomiljøet - har noen direkte forklaring på hvorfor drapsdømte Stig Millehaugen, som etter planen skulle begynne et nytt liv som prøveløslatt om to måneder, skal ha prøvd å drepe to av Oslos mest beryktede gjengkriminelle. Mohammed «Jeddi» Javed (28) døde, men en 29 år gammel mann, som tidligere har blitt skutt på blant annet i Aker Brygge-saken, klarte å løpe fra stedet.

Den overlevende 29-åringen har i tillegg til å utpeke Millehaugen som gjerningsmannen på Haugerud, også fortalt om bestemte oppdragsgivere som kan stå bak det øyenvitnet oppfatter som et bestillingsdrap. Men politiet skal ikke ha fått noen bekreftelse på denne hypotesen så langt i etterforskningen.

29-åringen mener etter det Dagbladet.no får opplyst at Millehaugen lurte ham og «Jeddi» i en felle, og at en opprinnelig avtale om å begå vinningskriminalitet - trolig et ran eller lukrativt innbrudd - bare var et påskudd for å ta Young Guns-sjefene av dage. I går skrev Dagbladet.no at «Jeddi» hentet to 9 mm pistoler og en skuddsikker vest hos en kriminell kontakt bare timer før det dødelige møtet.

Ifølge TV 2 kan det ha vært nettopp en av disse pistolene som ble brukt til å skyte Javed, som ifølge nøkkelvitnet skal ha oppfattet det som en spøk da drapsmannen hevet våpenet.

- Hvorfor nå?
En av Millehaugens nærmeste venner, som sier han har brukt mye tid på å hjelpe drapsmannen tilbake til et normalt liv etter det siste, svært lange fengselsoppholdet, er rystet over drapsanklagene og har ingen tro på at det er hold i siktelsen. Vennen mener også det er helt usannsynlig at Millehaugen skal ha planlagt å delta i et ran, slik den nevnte 29-åringen skal ha hevdet.

- Han hadde skaffa seg jobb. Han tjente bra med penger helt lovlig. Og han har aldri vært involvert i noe gjengopplegg i det hele tatt. Hvorfor skulle han satse alt på et idiotisk opplegg nå? Han visste at en mann med hans fortid ville bli dømt til forvaring bare han involverte seg i én ting, sier vennen til Dagbladet.no.

DREPT: Mohammed «Jeddi» Javed hadde mange fiender, og politiet prøver nå blant annet å finne ut om Millehaugen kan ha utført drapet for andre mot betaling. Foto: PRIVAT
DREPT: Mohammed «Jeddi» Javed hadde mange fiender, og politiet prøver nå blant annet å finne ut om Millehaugen kan ha utført drapet for andre mot betaling. Foto: PRIVAT Vis mer

Millehaugen skal til og med ha blitt advart mot å begå trafikale lovbrudd da han helga før drapet kjøpte en ny bil, fordi han ikke har førerkort.

Vennen  forteller at han raskt skjønte hvem det var snakk om da Dagbladet.no og etterhvert andre medier etter skuddramaet skrev at en drapsdømt 39-åring var etterlyst internt i politiet. Da skal Millehaugens venn ha tatt kontakt med den etterlyste mannen, ifølge vennens forklaring:

"Ring eller mail. Jeg stiller opp uansett", heter det i en SMS fra ham.

"Hva har skjedd", er svaret fra Millehaugen klokka 20.51, nesten to timer etter drapet men nesten en time før politiet førte ham ut av frigangshjemmet på Sandaker.

"Har du ikke sett nyhetene?", spurte vennen.

"Skjønner ingenting - finn ut av det", svarte en tilsynelatende forvirret Millehaugen klokka 20.55, ifølge kameratens mobil.

 "Men faen kompis, de jakter på deg for pokker. Det står alt om det", skrev vennen, med henvisning til opplysningene han hadde sett i nettavisene.

Kort tid etter gikk bevæpnet politi inn i Millehaugens hybel på Sandaker og pågrep ham.

VILLE SLETTE SPOR: Drapsmannen satte fyr på denne Mercedesen etter at han skal ha skutt Javed i hodet fra baksetet på parkeringsplassen i Haugerudveien.
VILLE SLETTE SPOR: Drapsmannen satte fyr på denne Mercedesen etter at han skal ha skutt Javed i hodet fra baksetet på parkeringsplassen i Haugerudveien. Vis mer

Dagbladet.no har fått se de originale tekstmeldingene, men har ikke hatt mulighet til å teknisk verifisere at det er Millehaugens telefon kommunikasjonen stammer fra og i så fall hvorvidt det er eieren som har betjent telefonen i det aktuelle tidsrommet.

Innhenting av data fra mobiltelefoner og eventuelle datamaskiner er en sentral del av politiets forsøk på å finne ut hvor de ulike aktørene har vært den fatale mandagskvelden og hvilken kommunikasjon de har hatt med hverandre i forkant av det dødelige møtet.

- Komplott
Millehaugens venn er svært kritisk til politiets grunnlag for å sikte 39-åringen, og mener ingenting med historien samsvarer med hans bilde av en person som nå var i fullt arbeid med en respektabel månedslønn og som ønsket å komme på rett kjøl igjen.

- Her fester politiet plutselig lit til denne 29-åringen, en kriminell, når han som eneste vitne sier at det var Stig. I løpet av de første timene blåser mediene fullt navn og bilde, og det blir til og med en kriminalpolitisk diskusjon ut av det i samme døgn. Hva om Stig er uskyldig? Nå er livet hans ødelagt uansett. Det var ingen som husket de gamle sakene lenger. Men nå veit alle hvem han er igjen, sier mannen.

Han kjenner Millehaugen blant annet fra felles soning og tok opp kontakten igjen etter at sistnevnte flyttet til frigangshjemmet på Sandaker. De to har hatt nær kontakt den siste tida, og vennen jobber nå «døgnet rundt» med å finne ut hva som egentlig har skjedd.
En av mannens teorier er at drapet på Javed også var en form for komplott mot Millehaugen, men han mener samtidig at 39-åringen ikke har hatt noen kjente fiender.

Der er flere faktorer som enkelte mener taler imot bestillingsdrap-teorien.

Åstedet for det oppsiktsvekkende likfunnet i den brennende bilen var en parkeringsplass midt i et boligområde der de snødekte gangveiene var fulle av turgåere, lekende barn og forbipasserende. Mange stiller seg spørrende til om en leiemorder ville ha valgt et område med svært mange potensielle øyenvitner - selv om han under deler av dramaet skal ha hatt finlandshette.

NØKKELVITNE: Denne 29 år gamle Young Guns-skikkelsen har fortalt politiet at han klarte å unnslippe skytedramaet. Mannen har flere ganger tidligere blitt utsatt for drapsforsøk.
NØKKELVITNE: Denne 29 år gamle Young Guns-skikkelsen har fortalt politiet at han klarte å unnslippe skytedramaet. Mannen har flere ganger tidligere blitt utsatt for drapsforsøk. Vis mer

Et annet underlig element er at Millehaugen ble pågrepet hjemme i boligen sin, på frigangshjemmet, som han visste var det første stedet politiet ville oppsøke om de hadde mistanke til ham. Siden en mann som kjente Millehaugens identitet kom seg unna, er det spesielt at den draps- og ransdømte mannen uten videre ventet på pågripelsen etter at en eventuell plan om dobbeldrap hadde gått fullstendig galt.

- Hvis det mot all formodning viser seg at Stig har gjort det, setter jeg meg ned og griner, da kan jeg ikke stole på noen lenger, sier vennen.

Ønsker ikke Millehaugen i retten
Millehaugen var ute på åpen soning da han ifølge siktelsen skjøt og drepte Javed.

I kveld har 39-åringen sittet i lange avhør, men politiet vil ikke kommentere innholdet i avhørene overhodet. Etterforskningsledelsen har så langt i dag ikke besvart Dagbladet.nos henvendelser, og har dermed heller ikke hatt anledning til å kommentere Millehaugens påståtte tekstmeldinger.

Millehaugens forsvarer Morten Furuholmen ønsker ikke å si noe om hva som kom fram under avhøret, men opplyser at politiet ikke ønsker at hans klient er til stede i retten under fengslingsmøtet torsdag, melder NTB.

— Vi går ikke med på å hausse opp saken på den måten, sier Furuholmen til Aftenposten.
Politiet begrunner ønsket med hensynet til sikkerheten, men det godtar ikke forsvareren. Politiets ønske er at Millehaugen deltar på rettsmøtet via TV-overføring.

AVHØRES I KVELD: Først i dag begynte Stig Millehaugen å forklare seg til politiet, og det er ennå ikke kjent hva som er hans versjon av den påståtte kontakten med den drepte.  Foto: SCANPIX
AVHØRES I KVELD: Først i dag begynte Stig Millehaugen å forklare seg til politiet, og det er ennå ikke kjent hva som er hans versjon av den påståtte kontakten med den drepte. Foto: SCANPIX Vis mer