Millehaugen takket dommeren

Stig Millehaugen (33) ble i Oslo tingrett fredag frifunnet for drapsforsøk og ran. Han takket dommeren for fordomsfri behandling i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Millehaugen ble dømt til ett års fengsel for blant annet våpenbesittelse, men ble frikjent for det alvorligste tiltalepunktet - ran og drapsforsøk på to politimenn etter at Kreditkassens filial i Bogstadveien i Oslo ble ranet i romjulen 2000.

Aktors påstand var sju års fengsel.

Tok av hatten

Etter opplesning av den 25 sider lange dommen spurte rettens formann Hans Bloch-Hoell om Millehaugen ønsket å vedta, anke eller ta betenkningstid.

- Jeg ser ingen grunn til å belaste rettssystemet mer med denne saken. Og jeg vil takke retten for fordomsfri behandling. Jeg tar av meg hatten for det, svarte Millehaugen.

Nå håper han og hans forsvarer, advokat Morten Furuholmen, at ikke påtalemyndigheten vil anke dommen til lagmannsretten. Aktor i saken, statsadvokat Per Egil Volledal, var ikke til stede ved domsavsigelsen, og var ikke tilgjengelig for kommentar.

På rømmen

Millehaugen ble pågrepet i juni 2001 etter at han hadde uteblitt fra en permisjon fra Ullersmo fengsel i oktober 2000. Da han ble pågrepet i et garasjeanlegg i Oslo, bar han en MP5 maskinpistol og en pistol. I tillegg fant politiet, på Millehaugens anvisning, et AG3-gevær i en parkert bil i parkeringshuset.

Politiets tekniske undersøkelser påviste at i hvert fall deler av maskinpistolen var benyttet under ranet av bankfilialen 3. juledag 2000. Våpenet var svært sentralt i rettssaken og forsvaret forlangte først at saken skulle utsettes fordi påtalemyndigheten hadde unnlatt å sende maskinpistolen til ytterligere tekniske undersøkelser hos fabrikanten i Tyskland.

Millehaugen hevdet at han kjøpte våpenet i mai, nesten fem måneder etter ranet, for å selge det videre sammen med AG3-riflen og pistolen. På den måten håpet han å tjene en del penger ettersom han var pengelens etter lang tid på rømmen. Denne forklaringen festet retten lit til.

Kritiserer politiet

I dommen heter det at retten finner det påfallende om en kjent ransmann som Millehaugen skulle velge å kjøre rundt med et våpen han skulle ha brukt, eller som han visste andre hadde brukt, til ran.

Retten kritiserer også politiets etterforskning i saken og finner det forbausende at de ikke har utvist større interesse for en annen mann som har tilknytning til saken. Det var hjemme hos denne mannen politiet fant en politiuniform, lik den som ble benyttet under ranet og kun med innehaverens egne DNA-spor, en pistol og en kopi av en MP5 maskinpistol.

Millehaugen har i flere år blitt betegnet som Norges farligste mann, og rettssaken i Oslo tingrett har vært preget av massive sikkerhetstiltak.

Ut av isolasjonen

33-åringen soner for tiden to dommer, én på 17 års fengsel for drap på en fengselsbetjent under rømming i 1992, og én på seks år for to ran. I alt er Millehaugen dømt for ni ran siden 1987. Etter at han ble pågrepet i juni 2001 har han sittet på isolat, som eneste fange, i Ringerike fengsel.

Etter frifinnelsen håper både Millehaugen og hans forsvarer at han nå kan slippe ut på vanlig soning, omgås andre fanger i fengselet, og med tiden igjen få permisjoner.

- Jeg forventer at tiden i isolat nå er over. Over helgen vil jeg selv følge opp om Stig har sluppet fri fra det strenge regimet han i dag soner under, sa Morten Furuholmen etter at dommen var opplest.

NTB