Milliard- smell for staten

Staten risikerer å tape milliarder av skattekroner fra norske oljeselskaper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er klart etter at Oslo tingrett i går slo fast at Norsk Hydro, Total E&P Norge, ExxonMobil, Esso Exploration og Norske Conoco vinner fram i sin skattesak mot staten.

Tvisten gjelder oljeselskapenes rett til å kreve skattemessig fradrag for kostnader knyttet til framtidig nedstengning av oljeinstallasjoner på norsk sokkel. Staten mener selskapene ikke kan kreve fradrag før selskapene er ferdig med nedstengningen. Selskapene mener de må ha rett til å utgiftsføre en andel av de beregnede kostnadene ved nedstengning av oljefelter gjennom hele oljefeltets levetid.

I går ble det klart at oljeselskapene vant fram med sitt krav.

Dersom tingrettens dom blir stående, risikerer staten å tape mer en fem milliarder kroner i skatteinntekter fra oljeselskaper som opererer på norsk sokkel.

Staten tapte fullstendig

Oljeselskapenes prosessfullmektig, advokat Jan B. Jansen, sier han er tilfreds med dommen.

-  Oslo tingrett har vurdert statens innvendinger grundig. Retten har kommet til at statens synspunkter ikke kan føre fram. Dette er helt i samsvar med selskapenes standpunkt, sier han.

Oljeselskapene opplever statens framgangsmåte i denne saken som oppsiktsvekkende. For ganske nøyaktig et år siden vant Norske Shell gjennom i Høyesterett med kravet om å få utgiftsføre en andel av de beregnede kostnadene ved nedstengning av oljefelter gjennom hele oljefeltets levetid. Både staten og oljeselskapene var på forhånd enige om at Shell-saken skulle være retningsgivende for alle oljeselskaper som opererer på norsk sokkel.

Men staten likte Høyesteretts dom så dårlig at de bestemte seg for å ta omkamp. Kilder sier til Dagbladet at statens framgangsmåte både er sensasjonell og kritikkverdig.-  Man kan mislike en høyesterettsdom, man krever ikke omkamp, blir det sagt.

I den nye saken mellom staten og oljeselskapene slår imidlertid rettens administrator, Arne Anchersen fast at Høyesteretts avgjørelse står fast blant annet fordi Høyesteretts dom i Shell-saken ikke er «beheftet med åpenbare feil». Videre slår Anchersen fast at «staten har tapt saken fullstendig».

Anker

Men staten ved Finansdepartementet nekter å gi seg i første sving. Man ønsker ikke å tape mange milliarder kroner i skatt fra oljeselskapene uten kamp. Ekspedisjonssjef Stig Sollund i Skattelovavdelingen sier rett ut at staten ved Finansdepartementet ønsker å få Høyesterett til å ta saken på nytt.

-  Finansdepartementet har konkludert med at Høyesterett bør gjennomgå saken på nytt. Denne vurderingen er ikke endret etter tingrettens dom, sier Sollund til Dagbladet.

FORNØYD: Oljeselskapenes prosessfullmektig, advokat Jan B. Jansen, er fornøyd.