Milliard-betaling til korrupt regime

BERGEN (Dagbladet): Statoil og Hydro har til sammen betalt rundt 1,2 milliarder kroner i såkalt signaturbonus til regimet i Angola.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verdensbanken mener 30 til 40 prosent av oljeformuen i landet aldri kan finnes igjen i de statlige regnskapene.

De mange kritikerne til den lukkede økonomien i Angola påstår at store andeler av oljeinntektene går til kjøp av våpen og utstrakt korrupsjon. Organisasjonen Global Witness har i en rapport påstått at makteliten i landet kanaliserer mye av pengene fra oljeselskapene til private konti på bekostning av den krigsherjede befolkningen.

Hydro eier 30 prosent i blokk 34 gjennom selskapet Norsk Hydro Trinta e Quatro AS. I fjor brukte selskapet 729383000 kroner til utforsknings- og lisensrettigheter. I klartekst er det signaturbonus for andelen i den svært lovende oljeblokka utenfor Angolas kyst.

Milliardbeløp

- Vi har betalt signaturbonus til det statlige oljeselskapet Sonangol. Det er de som på vegne av myndighetene i Angola har ansvar for oljevirksomheten der. Vi kan ikke vite hva disse pengene er blitt brukt til etterpå, sier informasjonssjef Kama Holte Strand i Hydro.

De andre tre utenlandske oljeselskapene som er partnere i blokka, har betalt omtrent like mye som Hydro har gjort, slik at de samlet har betalt rundt tre milliarder kroner til Sonangol.

Hydro eier også andeler i fire andre blokker utenfor Angola. Der skal selskapet enten ha kjøpt seg inn etter at signaturbonusen var betalt eller bonusinnbetalingen har skjedd på et tidspunkt, da prisen var betydelig lavere enn de siste åra.

Attraktive blokker

Det er blokkene 31, 32, 33 og 34 som har bidratt med milliardbeløp i form av signaturbonus til det korrupte styresettet i Angola. Kritikerne av signaturbonus mener det er umulig å spore pengestrømmen fra de utenlandske oljeselskapene.

I regnskapet for Statoil Angola AS i 2001 framkommer det at selskapet har foretatt en nedskrivning av signaturbonus på 227416912 kroner. Datterselskapet av Statoil eier 13,33 prosent i blokk 31 i dypvannsområdet utenfor Angola, og har betalt i alt 454833824 kroner i signaturbonus for andelen i den blokka aleine. Hvis alle eierne har betalt omtrent like mye for blokk 31, har regimet i Angola mottatt rundt tre milliarder også for denne blokka.

Stigende bonus

Statoil har like stor eierandel i to andre blokker utenfor Angola. Blokk 15 eies av Statoil Angola Block 15 AS. Informasjonssjef Kai Nielsen opplyser til Dagbladet at det er betalt en signaturbonus på om lag 30 millioner kroner for denne blokka. Blokk 17 eies av Statoil Angola Block 17 AS, men her er det ikke mulig å spore signaturbonusen i regnskapene. Det forklares med at Statoil kjøpte seg inn i blokka etter at signaturbonusen var betalt av andre.

- Det er klart at prisen selskapene må betale til Angola har steget etter hvert som selskapene har sett et stadig større potensial for kommersielle funn utenfor Angola. Vi betaler signaturbonus til offisielle konti gjennom det statlige oljeselskapet Sonangol. Det er Sonangol som forvalter Angolas oljeformue, sier Kai Nielsen.

Presidentfond

I tillegg til signaturbonusen som selskapene betaler til regimet i Angola, kommer skatter og avgifter fra oljen som blir produsert utenfor Angola. De tallene vil i framtida bli betydelig større enn de man kan finne i enkelte oljeselskapers regnskap som signaturbonus.

Les historien om Statoils engasjement i Magasinet.

OLJELETING: Statoil og Hydro er på oljeleting i Angola, og må til sammen betale milliardbeløp i det oljebransjen kaller signaturbonus til det korrupte regimet. På bildet spiller noen gutter fotball på stranda, mens store tankskip ligger i bakgrunnen.