Milliard-hjelp jevnet med jorda

NABULUS/OSLO (Dagbladet): For tre uker siden var dette Nabulus' blomstrende forretningsstrøk. Regningen for ødeleggelsene her og i andre palestinske byer er tema for Midtøstens giverlandsgruppe i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tall fra Verdensbanken viser at giverlandsgruppa siden 1994 har satt av 58,5 milliarder kroner til oppbyggingen av de palestinske områdene. 39,6 milliarder er utbetalt. Norge har ledet gruppa siden 1993 og har bidratt med rundt to milliarder.

Halvannet år med intifada har ødelagt økonomisk og sosialt for 67,5 milliarder kroner.

Når giverlandsgruppa møtes i Oslo i dag, vet de at israelske panservogner, raketter og soldater bare i år har ødelagt for ytterligere milliardbeløp. De vet at infrastrukturen som sakte, men sikkert var i ferd med å reise seg fra knestående i de palestinske områdene, nå er smadret. Og at det kan bli hardt å mobilisere til mer bistand før en våpenhvile er sikret.

Langt fram

- Konferansen vil være en viktig del av det internasjonale samfunnets bestrebelser for å bidra til å lette den vanskelige situasjonen til palestinerne, samt bidra til å få fredsprosessen over i et mer konstruktivt spor, sier utenriksminister Jan Petersen.

- Om noen år er vi kanskje ferdige med å rydde. De skjøt raketter fra helikopter. Alt er ødelagt. Vi må begynne helt på nytt, sier Montaser al-Areed i det palestinske vannverk.

Han og kollegaen Jihad al-Bahesh forsøker å tette lekkasjene i et opprevet vannrør. De ser puslete ut der de står med hver sin rørtang i en by i ruiner. Elektriske ledninger henger fra stolpene. Gatene er fulle av betongklumper. Vannrør stikker opp fra asfalten og alle bygninger er som gapende hull. Hjemmelagde rørbomber og noen ueksploderte israelske raketter ligger fortsatt i ruinene.

Gravlagt milliarder

Ifølge Verdensbanken er det bare én måte å få i gang den palestinske økonomien på igjen: åpne veisperringer, lette på grenserestriksjoner og åpne arbeidsmarkedet for palestinerne i Israel. Israel må også utbetale tilbakeholdte skattepenger til de palestinske myndighetene, ifølge Verdensbanken.

Israel har trosset Oslo-avtalen, FN-resolusjoner og gravlagt milliarder av kroner fra det internasjonale samfunn.

I sentrum av Nabulus' berømte gamleby er det en ruinhaug som inntil for 14 dager siden var et hus. Israelske bulldosere jevnet det med jorda for å åpne vei for soldatene inn i gamlebyen. Familien al-Chopy med to besteforeldre, fire voksne og fire barn ble levende begravd. Åtte av dem døde, blant dem en gravid kvinne. De to besteforeldrene overlevde og ble gravd ut av naboene.

I Oslo begynner man i dag å drøfte hvordan det internasjonale samfunnet best kan bistå al-Chopy og andre palestinere med målrettet humanitær og annen bistand.