Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Milliard-pengebinge

Mens milliardene ruller ut av statskassa til partienes hjertesaker, kreves det enorme summer også til andre gode formål. Grådige politikere har i år og i fjor tappet flere statsselskaper for milliarder i utbytte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå varsler selskapene behov for nye friske milliarder i egenkapital. Pengekarusellen skyter fart. Må staten revurdere sin rolle som eier og slippe til mer privat kapital?

Telenor

Telenor var et av de første statsselskapene som varslet behov for tre milliarder for å vokse internasjonalt. Seinere har både NSB, Norsk Medisinaldepot og NRK varslet sin eier, staten, om behov for betydelig tilførsel av kapital. Den foreløpig siste i dette koret er selve giganten i norsk industri og næringsliv, Statoil. Styreformannen, Kjell O. Kran, har varslet at selskapet trenger flere milliarder fra staten i løpet av de nærmeste to- tre år.

Hvis eieren ikke imøtekommer behovet, er salg av deler av Statoil det mest nærliggende alternativet.
Framtredende politikere har mer enn antydet at det er behov for en debatt om statens rolle som eier.

Næringsminister Lars Sponheim har sagt at bruk av offentlige midler for å sette statsselskaper i stand til å vokse internasjonalt, kan komme i konflikt med behovet for satsing på for eksempel skoler og utdanning.

Uvanlig allianse

De siste dagene har det oppstått en høyst uvanlig allianse mellom Senterpartiets rabulist Per Olav Lundteigen og Høyres fremste finanspolitiker Per Kristian Foss.
De er enige om at det ikke er statens oppgave å skaffe Statoil eller Telenor egenkapital hvis selskapenes strategi er å operere multinasjonalt. Ifølge Per Kristian Foss er det behov for en debatt om statens eierskap.

Foss mener det er riktig og nødvendig at de to selskapene engasjerer seg sterkere internasjonalt, men konsekvensen av det bør ifølge Foss være at private eiere får slippe til i selskapene.

Næringsminister Lars Sponheim har varslet at en melding om eierskap vil bli fremmet for Stortinget i slutten av januar.

Dermed ligger det til rette for en eierskapsdebatt i Stortinget til våren.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!