REAGERER: Bellona-leder Frederic Hauge. Her under en debatt i Oslo tilbake i 2013. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
REAGERER: Bellona-leder Frederic Hauge. Her under en debatt i Oslo tilbake i 2013. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Oljeboring i Barentshavet

Milliard-regnefeil da anslag om oljeinntekter ble lagt fram: - Hele debatten er bygget på et falsum

Frederic Hauge refser Ola Borten Moe. Den tidligere olje- og energiministeren mener at Oljedirektoratets regnefeil ikke var utslagsgivende for åpningen av Barentshavet sørøst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dette viser at det er stor sannsynlighet for at leteaktiviteten i Barentshavet sørøst og hele den politiske debatten er bygget på et falsum, sier Bellona-leder Frederic Hauge til Dagbladet.

Det han refererer til er en dobling av de egentlige anslagene for bruttointekter i forbindelse med åpningen av Barentshavet sørøst for oljeutvinning, først omtalt av Teknisk Ukeblad.

Regnefeilen førte til at Oljedirektoratet beregnet 130 milliarder mer i inntekter.

- Bakgrunnen for vår involvering, er at vi ble spurt av Greenpeace og Natur og Ungdom om å se nærmere på utredningen, sier Knut Einar Rosendahl, professor ved Handelshøyskolen, til Dagbladet.

- Vi så raskt at noe skurret, legger han til om feilen der totaltallet for perioden ble ført i kolonnen for produksjon i år 2050.

Innrømmer feil

Det førte til et anslag om enorme inntekter i et år der inntektene egentlig skulle ha vært ikke-eksisterende. Feilen erkjennes av Oljedirektoratet.

Direktoratet hevder imidlertid at regnefeilen ikke har noen konsekvens for verdiberegningene av ressursene nede i det sørøstlige Barentshavet.

- I teksten til konsekvensutredningen er feil bruttoinntekt for lavt scenario oppgitt. Dette har imidlertid ingen konsekvenser for verdiberegningene. Her er nettotall benyttet, skriver direktoratets informasjonsavdeling til Teknisk Ukeblad.

Likevel er Bellona-leder Fredric Hauge svært kritisk til måten daværende regjering håndterte situasjonen.

- Daværende olje- og energiminister Ola Borten Moe har videreført disse tallene og direkte feilinformert Stortinget, sier Hauge til Dagbladet om feilen som er blitt erkjent av Oljedirektoratet.

- Regnefeilen ikke utslagsgivende

Da Dagbladet kontakter Ola Borten Moe, omtaler han feilen som pinlig for Oljedirektoratet.

- Samtidig er det viktig å si at det ikke var denne tabellen som var utslagsgivende, verken for åpninga eller utlysningsrunden, sier Borten Moe som framhever at det uansett er stor usikkerhet knyttet til anslagene som gjøres.

- På nittitallet ble jeg informert om at norsk sokkel kom til å være tom innen 2010. Det viste seg å ikke stemme, legger politikeren til.

Viser til eksterne vurderinger

Ola Borten Moe viser til stor interesse fra private selskaper i forbindelse med Barentshavet sørøst.

- Dette er selskaper som gjør egne vurderinger. De påvirkes ikke av anslagene fra Oljedirektoratet og mener selv at Barentshavet sørøst er verdt risikoen, fortsetter den tidligere olje- og energiministeren.

Han sier også at fasiten for hvor mye ressursene i området er verdt, vil komme fram etterhvert.

- I mellomtiden er ikke Bellona og Fredric Hauge noen objektiv kunnskapsbank. Det er det ingen grunn til å tro, sier Ola Borten Moe til Dagbladet.

Vil ha ny gjennomgang

Hauge mener på sin side at regnefeilen må få konsekvenser.

Han ønsker at all videre leting og boring i Barentshavet må fryses inntil fakta er gjennomgått på nytt.

- Når til og med det økonomiske grunnlaget er borte, kan man ikke bare fortsette som om ingen ting har skjedd, skriver Hauge i en pressemelding.

- At de i tillegg har lurt store deler av norsk leverandørindustri til en satsning basert på faktafeil, gjør ikke saken noe bedre, legger Bellona-lederen til.