Oljeboring i Barentshavet

Milliard-regnefeil da anslag om oljeinntekter ble lagt fram: - Hele debatten er bygget på et falsum

Frederic Hauge refser Ola Borten Moe. Den tidligere olje- og energiministeren mener at Oljedirektoratets regnefeil ikke var utslagsgivende for åpningen av Barentshavet sørøst.

REAGERER: Bellona-leder Frederic Hauge. Her under en debatt i Oslo tilbake i 2013. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
REAGERER: Bellona-leder Frederic Hauge. Her under en debatt i Oslo tilbake i 2013. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Dette viser at det er stor sannsynlighet for at leteaktiviteten i Barentshavet sørøst og hele den politiske debatten er bygget på et falsum, sier Bellona-leder Frederic Hauge til Dagbladet.

Det han refererer til er en dobling av de egentlige anslagene for bruttointekter i forbindelse med åpningen av Barentshavet sørøst for oljeutvinning, først omtalt av Teknisk Ukeblad.

Regnefeilen førte til at Oljedirektoratet beregnet 130 milliarder mer i inntekter.

- Bakgrunnen for vår involvering, er at vi ble spurt av Greenpeace og Natur og Ungdom om å se nærmere på utredningen, sier Knut Einar Rosendahl, professor ved Handelshøyskolen, til Dagbladet.

- Vi så raskt at noe skurret, legger han til om feilen der totaltallet for perioden ble ført i kolonnen for produksjon i år 2050.

Innrømmer feil

Det førte til et anslag om enorme inntekter i et år der inntektene egentlig skulle ha vært ikke-eksisterende. Feilen erkjennes av Oljedirektoratet.

Direktoratet hevder imidlertid at regnefeilen ikke har noen konsekvens for verdiberegningene av ressursene nede i det sørøstlige Barentshavet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer