Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Milliard-tap for aksjesparerne

Kjøpte du AMS-andeler i romjula, har du lite å glede deg over akkurat nå. Så langt i år har de tapt 26 milliarder kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fire dager på rad med kraftig kursfall på Oslo Børs, har sendt aksjekursene ned nesten fem prosent. Og ingen bør tro at turbulensen er over med det.

Hamstrer

For så lenge den økonomiske krisa i Asia fortsetter med uforminsket styrke, vil ringvirkningene ramme også oss. I verdens fjerde mest folkerike land, Indonesia, fortsetter innbyggerne å hamstre mat. Landets 200 millioner innbyggere frykter at den lokale valutaen skal fortsette å falle i verdi. Samtidig sliter stadig flere asiatiske selskaper med å betjene gjelden sin. Det spøker for millioner av arbeidsplasser og kursene raser på alle de sørøst-asiatiske børsene.

Slikt gjør fra før engstelige investorer enda mer nervøse. Over hele verden reagerer de med å trekke pengene ut av aksjemarkedene. Isteden velger de tryggere verdipapirer, for eksempel obligasjoner.

Høy puls

Dermed fortsetter aksjekursene å falle. Også på Oslo Børs. Rundt meglerbordene er pulsen høyere enn vanlig, mange ringer og ber om gode råd. Sveinung Hartvedt, ansvarlig for aksjehandelen i DnB Markets, har lite trøst å by på. Uroen i markedet vil fortsette lenge, tror han:

- Det er større risiko forbundet med å være i aksjemarkedet nå enn for et halvt år siden. Markedet kommer til å svinge opp og ned som en yoyo ihvertfall fram til sommeren.

- Hva bør småaksjonærer gjøre?

- Beholde aksjene sine og tenke langsiktig. Over tid lønner det seg å ha pengene på børsen.

- Og de som sover dårlig om natta på grunn av børsuroen?

- De bør tenke på nattesøvnen sin, selge aksjene og putte pengene et annet sted. Men ikke selg på de dagene kursene faller som verst, det lønner seg heller å vente til det blir litt roligere, sier Hartvedt.

Kværner-ras

Mange norske selskaper har fått betale dyrt for uroen i Asia de siste dagene. Verst gikk det i går utover Kværner. A-aksjen falt med hele 9,2 prosent i verdi - mange aksjonærer frykter at selskapets engasjementer i Asia vil ramme selskapet hardt.

- De første signalene på hvordan krisa rammer norske selskaper får vi først når kvartalstallene legges fram i april og mai. I tillegg til asia-problemene risikerer mange selskaper ubehaglige overraskelser under vårens lønnsoppgjør, sier Sveinung Hartvedt. Høyere lønnskostnader kombinert med lavere priser på selskapenes produkter, gjør at himmelen ikke er fullt så blå lenger for deler av næringslivet.

- Uten at vi skal overdramatisere det, er det absolutt grunn til bekymring for aksjekursene i månedene framover, sier Hartvedt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!