TRAFF BLINK I -87: Paul Tudor Jones forvalter mer enn 59 milliarder kroner og har truffet i sine spådommer tidligere. Foto: Andrew Kelly/Reuters.
TRAFF BLINK I -87: Paul Tudor Jones forvalter mer enn 59 milliarder kroner og har truffet i sine spådommer tidligere. Foto: Andrew Kelly/Reuters.Vis mer

- Gjør dere klar for noen skremmende øyeblikk

Milliardær forutså krakket i 1987. Nå advarer han om skremmende øyeblikk

Amerikansk spådom om «skremmende øyeblikk» får støtte fra Sparebank1-analytiker Harald Magnus Andreassen.

(Hegnar.no/Dagbladet): - Fra et markedsperspektiv kommer det til å bli veldig interessant. Det kommer sannsynligvis til å bli noen veldig skremmende øyeblikk i markedene.

Ordene tilhører den amerikanske milliardæren Paul Tudor Jones. Han er forvalter av hedgefondet Tudor Investment, som er på rundt sju milliarder dollar, eller 59 milliarder kroner.

Da han torsdag talte på Greenwich Economic Forum i Connecticut, USA, var budskapet hans at både obligasjoner og aksjer er overpriset, skriver Marketwatch.

Ser varsellamper blinke

Det er all grunn til å lytte til hva Jones sier:

Milliardæren er kjent for å ha forutsett store makroøkonomiske hendelser tidligere. Hans aller største spådom tjente han store penger på da han forutså børskrakket i 1987, følge Marketwatch.

På bare en dag falt Dow Jones-indeksen hele 23 prosent, som er det største børsfallet i prosent for indeksen noensinne.

Nå ser han varsellampene blinke igjen.

- Dette kommer til å være en svært utfordrende tid for politiske beslutningstakere. Global gjeld i forhold til BNP er på en ny all-time high, sier Jones.

- Større risiko

Han får støtte av Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Sparebank 1 Markets.

- Jeg tror han har rett i at det er risiko, og større risiko enn på mange år, sier Andreassen til Dagbladet.

Han synes ikke at det er så rart, etter en tiårig, global konjunkturoppgang og en arbeidsledighet i rike land som ikke har vært lavere siden 1980.

- Da blir aksjekursene høye, sier Andreassen.

RISIKO: - Jeg tror han har rett i at det er risiko, og større risiko enn på mange år, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
RISIKO: - Jeg tror han har rett i at det er risiko, og større risiko enn på mange år, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Han vil likevel gjerne nyansere bildet:

- Vi pleier å se flere tegn på at det går dårlig før det smeller i aksjemarkedet.

Blant ting som fortsatt teller positivt i den globale økonomien, er at husholdningene har betalt ned mye gjeld - selv om Norge er et unntak, sammen med Sverige, Canada og Australia.

Handelskrigene som president Trump har dratt i gang trekker i negativ retning.

- Det er ikke per i dag ødeleggende, men det skaper usikkerhet, sier Andreassen.

- Skjer innen to år

Han tror det på sikt vil komme et større internasjonalt fall på børsene, og at det også vil ramme Oslo Børs.

- Når vi får et globalt tilbakeslag, er alltid Oslo Børs veldig utsatt, sier Andreassen.

Han tror likevel ikke at tilbakslaget vil komme helt ennå, men blir overrasket om det ikke skjer i løpet av to år.

- Oslo Børs er dyr, men pleier å bli dyrere før det går ordentlig galt, sier Andreassen.

Hvis det kommer et børsfall allerede nå, tror han det vil bli på under 50 prosent.

- Hvordan vil mannen i gata merke det?

- Du kan ta det aksjefondet du har, og dele det på to. Men for å få en halvering fra dagens nivåer, da må det være ganske rufsete i global økonomi, sier Harald Magnus Andreassen.

Frykter overoppheting

Fordi Paul Tudor Jones venter urolige tider, på grunn av økte renter og Trump-administrasjonens skattelettelser, har han stresstestet porteføljen sin.

På Greenwich Economic Forum torsdag sa Tudor at Trump-administrasjonens skattelettelse fra slutten av fjoråret kan skade investorer på lang sikt.

Han mente det vil gjøre at markedet overoppheter, og at det igjen tvinger sentralbanken til å øke styringsrenten.

- Det er klart at skattekutt og den økonomiske aktiviteten det har forårsaket har ført til at Fed har økt rentene, sa Jones.

- Skattelettelsen ble lovet før sentralbanken begynte å øke renten, og før Trump sa han ville bli president. Renten var null. Tror du virkelig at vi ville hatt en slik skattelettelse hvis vi visste hvor renten ville gjøre av seg? Det tviler jeg på, fortsatte Jones.

Den amerikanske sentralbanken har hevet styringsrenten tre ganger i år, og det ventes en heving til før årsskiftet. Å øke renten over kort tid har til tider bekymret investorer ettersom det gjør det dyrere for bedrifter å låne penger, samt finansiere tilbakekjøp og ekspansjon.

Andre økonominyheter:
Christian Ringnes håver inn
Én vinneraksje – åtte taperaksjer