AVSLÅTT: Både Mandal kommune og Fylkesmannen har avslått Christen Sveaas' forsøk på å slippe unna boplikten i Sørlandskommunen. Foto: NTB Scanpix
AVSLÅTT: Både Mandal kommune og Fylkesmannen har avslått Christen Sveaas' forsøk på å slippe unna boplikten i Sørlandskommunen. Foto: NTB ScanpixVis mer

Milliardær gamblet - slipper ikke unna boplikten

Christen Sveaas gamblet på at boplikten skulle oppheves, men gikk på et nytt konsesjonsnederlag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Kapital): Christen Sveaas gamblet på at boplikten i Mandal skulle oppheves, da han i fjor sommer kjøpte en leilighet i byen. I stedet har han gått på flere sviende nederlag og har nå valget mellom å selge eller finne en leietager som vil bosette seg i Sørlandsbyen, skriver Kapital.

For Sveaas selv kan ikke bruke toppleiligheten på Kastellodden til ferieopphold på Sørlandet. Både kommunen og Fylkesmannen har gitt ham avslag på konsesjon.

Hett tema

Boplikten er et hett tema på mange steder langs kysten, og for et år siden signaliserte da også Mandal kommune at den i løpet av høsten ville ta opp hele lovverket knyttet til temaet.

Christen Sveaas spekulerte i at dette ville åpne for at han kunne nøye seg med å bruke leiligheten i ferien, slik at han slapp å flytte sydover, men de folkevalgte bestemte seg i stedet for å utsette behandlingen av saken et helt år.

Stadfestet vedtaket

Først sa Mandal kommune nei, så sa Fylkesmannen seg helt enig og stadfestet kommunens vedtak. De mener det vil være uholdbar praksis å utsette avgjørelsen i konsesjonssaker med tanke på en eventuell opphevelse av forskriftene om boplikt.

– Vi må forholde oss til at Mandal kommune har nullkonsesjon i dag, og da blir det veldig feil å gi konsesjon eller utsette behandlingen i påvente av kommunale vedtak, sier juridisk rådgiver Kristen Gislefoss hos Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder.

– Disse leilighetene ligger veldig sentralt, de bygges med tanke på fast bosetting, og da kan det bli et problem hvis det åpnes opp presedens for at enhetene kan kjøpes opp til fritidsformål. Med de begrensningene som i dag gjelder for å få bygget i strandsonen, kan man i verste fall oppleve at boligtomter kjøpes opp til fritidsformål, og da når man ikke formålet med reguleringen.

Ingen ankeinstanser

Det finnes ingen ytterligere ankeinstanser for Sveaas, og neste punkt på agendaen er at kommunen pålegger ham å selge leiligheten.

Sveaas besvarte for øvrig ikke Kapitals forespørsler om en kommentar.

– Hvis Sveaas har kjøpt denne leiligheten med konsesjonsrisiko, er det slik at hvis konsesjon ikke blir gitt, skal det gis en frist for å videreselge eiendommen til noen som kan få konsesjon. Hvis da ikke salget er reversert, sier Gislefoss.

– Eiendommen kan ha gått tilbake til selger, men slik jeg har forstått saken, hadde Sveaas konsesjonsrisikoen. I noen tilfeller kan en kjøper gå tilbake til selgeren hvis vedkommende ikke får konsesjon og si at transaksjonen må gjøres om. Hvis det derimot ikke er tatt forbehold for dette i avtalen, er det kjøper som har den hele og fulle konsesjonsrisikoen.

Ikke personlig boplikt

Men Gislefoss konstaterer at det ikke er personlig boplikt i områder med nullkonsesjon, eieren må ikke selv bo der.

– Man kan leie ut huset eller leiligheten til noen som er registrert som bosatt der i Folkeregisteret, og på den måten oppfylle boplikten.

Det er ikke bare på Sørlandet Sveaas sliter med å skaffe seg nødvendige konsesjoner. I Nordre Land har han fått avslag på konsesjon for å drive skogsdrift på to eiendommer, et avslag som både Fylkesmannen og Landbruksdirektoratet har satt en solid strek under.

Flere nyheter:

John Carew krever millioner
Setter prisrekord i Hemsedal
Buchardt fremskynder leiligheter for 120 mill.