BLE FUNNT DØD: Eva Louise Rausing sitter her ved siden av ektemannen Hans Kristian på et udatert bilde. Hun ble i sommer funnet død i parets luksusvilla i London, og nå er dødsårsaken klar. Foto: Reuters / Kemeny Family / NTB Scanpix.
BLE FUNNT DØD: Eva Louise Rausing sitter her ved siden av ektemannen Hans Kristian på et udatert bilde. Hun ble i sommer funnet død i parets luksusvilla i London, og nå er dødsårsaken klar. Foto: Reuters / Kemeny Family / NTB Scanpix.Vis mer

Milliardær-konas dødsfall utløste et skred av konspirasjonsteorier

Nå viser det seg at Eva Rausing, en av Storbritannias rikeste kvinner, døde av narkotika-misbruk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): London-politiet gjorde et uventet funn da de i sommer pågrep svenske Hans Kristian Rausing (49) for å kjøre i påvirket tilstand. I milliardærparets fasjonable luksushjem i Chelsea fant de Rausings kone død, pakket inn i søppelsekker.

Rausing ble pågrepet i forbindelse med dødsfallet til Eva Rausing, men politikilder opplyste tidlig til britisk presse at det trolig dreide seg om en overdose. Det er nå bekreftet av obduksjonsrapporten, melder Sky News i dag.

Hun skal ha hatt kokain i kroppen da hun døde, og ifølge rettslegen Shirley Radcliffe døde hun som følge av at kokainmisbruket forverret en hjertetilstand hun hadde.

- Avhengighetsforhold - Dødsfallet var et resultat av et avhengighetsforhold til rusmidler, sier rettslegen.

Eva Rausings pacemaker skal ha notert opp mot 384 hjerteslag i minuttet dagen hun døde. Normalen er 65 slag i minuttet.

- Vi behandler dødsfallet som uklart, opplyste London-politiet til Dagbladet kort tid etter likfunnet.

Det tok imidlertid ikke lang tid før konspirasjonsteoriene begynte å flomme over på nettet. Paret var blant Storbritannias rikeste og flere spekulerte villig rundt hva som kunne være dødsårsaken.

Palme-rykter Da det ble kjent at Eva Rausing på sin PC hadde skrevet at hun trodde hun hadde opplysninger om hvem som drepte Sveriges statsminister Olof Palme i 1986 - og hvilket våpen som ble brukt - fikk konspirasjonsteoretikerne ny giv.

Evas mor, Nancy Kemeny, rykket imidlertid kjapt ut for å tilbakevise Palme-ryktene.

- Det var opplysninger hun hadde fått av mannen sin, Hans Kristian, ting han hadde hørt noen fortelle på 80-tallet, sa Nancy Kemeny.

- Jeg tror ikke det ligger noe i det. Jeg forguder min svigersønn, men han har hatt store narkotikaproblemer. Dette handler altså om ting som en narkopåvirket tenåring hørte som tenåring og som han seinere fortalte til Eva. Ting som hendte for 25 år siden, sa mora.

Hans Kristian Rausing erkjente i retten at han hadde latt kona ligge død i flere måneder. Obduksjonsrapporten viste at hun hadde vært død siden 7. mai da hun ble funnet 9. juli.

- Jeg handlet ikke rasjonelt Synet som møtte London-politiet var svært spesielt. Døren inn til parets soverom var sperret med gaffatape, og inne på soverommet lå kona død, pakket inn i søppelsekker og gjemt under klær.

- Jeg handlet ikke rasjonelt. Jeg forsøkte å fortsette som om hun ikke var død, sa Hans Kristian Rausing i retten.

Allerede kort tid etter dødsfallet ble det kjent i britiske medier at ekteparet skal ha hatt narkotikaproblemer i flere år. Eva Rausing ble blant annet avslørt da hun forsøkte å smugle heroin og crack inn til en fest på den amerikanske ambassaden i London.

I leiligheten ble det da funnet både crack og heroin, samt kokain til en verdi av nesten 20 000 kroner, men paret slapp unna med en advarsel.

Hans Kristian Rausing er arving til en formue på 50 milliarder kroner. Ifølge konas familie hadde hun lagt seg inn til avvenning før hun kom tilbake til London i vår med et håp om å få med seg ektemannen til behandling for narkotikaproblemene.

Eva Rausing etterlot seg fire barn. Ektemannen ble dømt til to måneders betinget fengselsstraff for ikke å ha meldt fra om dødsfallet.

GIFTET SEG:  Eva og Hans Kristian Rausing giftet seg i den svenske kirken i London i oktober 1992. 20 år seinere mistet Eva livet på grunn av narkotikamisbruk. Foto: Reuters / Kemeny Family / NTB Scanpix.
GIFTET SEG: Eva og Hans Kristian Rausing giftet seg i den svenske kirken i London i oktober 1992. 20 år seinere mistet Eva livet på grunn av narkotikamisbruk. Foto: Reuters / Kemeny Family / NTB Scanpix. Vis mer