Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Milliardær til kidnapper: - Skyt meg!

Afrikas yngste milliardær snakker ut om den mystiske kidnappingen.

KIDNAPPET: For et drøyt år siden ble milliardæren Mohammed Dewji kidnappet i Tanzania. Etter å snakker han ut om den dramatiske opplevelsen. Foto: Khalfan Said Hassan / AFP / NTB scanpix
KIDNAPPET: For et drøyt år siden ble milliardæren Mohammed Dewji kidnappet i Tanzania. Etter å snakker han ut om den dramatiske opplevelsen. Foto: Khalfan Said Hassan / AFP / NTB scanpix Vis mer

I oktober for ett år siden ble Afrikas yngste milliardær, 44 år gamle Mohammed Dewji, kidnappet av væpnede og maskerte menn da han var på vei inn i et treningsstudio i Tanzanias hovedstad Dar-es-Salaam.

Det ble satt i gang en klappjakt på kidnapperne, i håp om å finne milliardæren i live.

- Drep meg

10 dager etter ble han løslatt i god behold. Fremdeles framstår hele kidnappingssaken som et mysterium.

Innledningsvis fikk politiet informasjon om at kidnapperne skal ha vært hvite, men foreløpig er bare en person pågrepet i forbindelse med kidnappingen, en taxisjåfør fra Tanzania.

Og nå, ett år etter den dramatisk kidnappingen, snakker Dewji ut.

Han forteller at etter å ha vært kidnappet i seks dager, så ba han kidnapperne om å ta livet av ham.

- Jeg hadde bind for øynene og noen ganger truet de meg og satt pistoler mot øynene mine. Etter fem-seks dager tenkte jeg at jeg kom til å miste synet, forteller Dewji til BBC.

- Kidnapperen sa «jeg kommer til å skyte deg» og da sa jeg bare «du kan skyte og drepe meg», for jeg holdt på å miste det. Du blir desorientert, du er trøtt, fordi det er en form for tortur.

Men etter 10 dager ble han altså sluppet fri. Kidnapperne forlot ham på et jorde en 15 minutters kjøretur fra der han ble kidnappet.

- Vet ikke hva som skjedde

Selv tror Dewji at de slapp ham fri på grunn av det voldsomme medietrykket og den politiske oppmerksomheten saken fikk.

- Jeg vet fremdeles ikke hvorfor det skjedde. Det kan åpenbart virke som de var ute etter penger, men ti slutt endte de opp uten penger, sier Dewji.

Ifølge ham skal tre eller fire utlendinger fra Mosambik og Sør-Afrika ha vært involvert, og det antas at disse flyktet fra landet.

På ettårsdagen for kidnappingen la Dewji ut en Twitter-melding, der han beskrev hvordan han hadde hatt det.

«I dag er det ett år siden jeg ble kidnappet. De ni dagene, der jeg hadde bind for øynene og var bakbundet, var de verste dagene i hele mitt liv. Usikkerheten om jeg kom til å leve ett minutt til var som tortur», skrev Dewji på Twitter.

Afrikas yngste milliardær

Dewji er født i Tanzania og studerte ved Georgetown-universitetet i USA. Han var også representant i Tanzanias nasjonalforsamling fra 2005 til 2015.

Han leder MeTL Group, som har virksomhet innen landbruk, forsikring, transport og matvareindustrien i ti land. Han er også den største eieren i fotballklubben Simba FC.

I 2013 prydet han forsiden til Forbes, og ti år etter utropte de ham til årets mann i Afrika. Ifølge tidsskriftet er Dewji i dag Afrikas 17. rikeste mann.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media