Milliardær ved et tastetrykk

Kvinne i Kristiansand suser rett opp i formuetoppen. Men bare i to uker. Klokka 03 i natt kommer skattelistene .

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Visste du at Randi Marie Rypestøl i Kristiansand  skal være en av landets rikeste kvinner? Ikke det - her får du et tips før alle kikkerne som står opp klokka 03 i natt når skattelistene for kongeriket legges ut.

Ligningskontoret i Kristiansand behandler 80 000 skatteytere. Ifølge Fædrelandsvennen har kontoret oppdaget to grove feil som det ikke er mulig å rette opp før kolleger, naboer og resten av folket kan orientere seg.

I skattelistene fra Sørlandets hovedstad vil Torstein S. Robstad framstå med over fem millioner kroner i feil inntekt. Men det er ikke til glede for andre enn nysgjerrige naboer.

- Vår feil

- Den feilen tar vi på vår kappe, sier avdelingsdirektør Rune Bøhn ved likningskontoret i Kristiansand.

Men de ekstra millionene på Robstads ligning er bare en fluelort på stuevinduet i forhold til Randi Marie Rypestøls formue fra klokka 03 i natt.

Hun raser oppover mot formuestoppen. En tusendobling bringer formuen opp i svimlende fire milliarder kroner for den nye finanskjendisen.

Feilen lever i to uker

 KULEPENN DUGER:  Men det kan gå rivende galt når når ligningskontoret taster feil - som i Kristiansand. Foto: Gorm Kallestad, Scanpix.
KULEPENN DUGER: Men det kan gå rivende galt når når ligningskontoret taster feil - som i Kristiansand. Foto: Gorm Kallestad, Scanpix. Vis mer

For tallene blir stående to-tre uker selv om ligningen er aldri så feil. Det er tiden det tar før skatteyterne får et korrigert oppgjør, opplyser avdelingssjefen.

Han har forklaringen på den eksplosive - og dessverre feilaktige - formuesøkningen til Randi Marie Rypestøl.

- Det har skjedd en feilberegning av aksjeverdi. Totalverdien av alle aksjene er blitt ganget med antall aksjer hun eier. Regnestykket skulle vært verdien pr. aksje ganger antall aksjer. Derfor ble formuesverdien fire milliarder kroner istedenfor korrekte fire millioner, forklarer avdelingssjefen ved ligningskontoret i Kristiansand.