MEKTIG: Slik ser Lervigs planer om et nytt bryggeri i Stavanger ut. Illustrasjon: Cobe.
MEKTIG: Slik ser Lervigs planer om et nytt bryggeri i Stavanger ut. Illustrasjon: Cobe.Vis mer

Milliardær vil ha bryggeri på havnetomt i Stavanger

Skagen-gründer Kristoffer Stensrud har store, og dyre, planer for Stavanger sentrum.

(Finansavisen): Lervig Aktiebryggeri ønsker å bygge bryggeri, streetfoodmarked, havnebad og takhage midt i Stavanger sentrum. Ifølge Finansavisen er prislappen på rundt 200 millioner kroner.

Lervig Aktiebryggeri er i ferd med å vokse ut av sine nåværende lokaler. I går presenterte bryggeriets ledelse og det danske arkitektkontoret COBE sine planer om å bygge bryggeri og opplevelsessenter på den såkalte Bekhuskaien midt i Stavanger sentrum.

Folkelig og urban attraksjon

- På et tidspunkt skal vi flytte bryggeriet. I bryggeribransjen flytter man vanligvis ut av byen når man vokser, men vi ønsker å flytte inn i bykjernen. I den forbindelse ønsker vi å skape en folkelig og urban attraksjon; noe som samler Stavangers befolkning, sier adm. direktør Anders Kleinstrup i Lervig Aktiebryggeri til Finansavisen.

Lervigs forslag er et bygg på 11.000 kvadratmeter ved havnekanten i Stavanger. Selve bryggeriet skal senkes fem meter under gatenivå. På det store, flate taket ønsker Lervig å etablere en offentlig takhage der det blant annet skal dyrkes humle. Ifølge Finansavisen skal bygget i tillegg favne et opplevelsessenter der man kan lære hvordan øl blir til og et streetfoodmarked. Bygget skal omkranses av en offentlig promenade med havnebad. Sistnevnte skal varmes opp med restvarme fra bryggeriet.

Skagen-gründer er største eier

Skagen-gründer Kristoffer Stensrud (64) er største eier i Lervig Aktiebryggeri. Han eier til sammen 68 prosent av aksjene i bryggeriet, direkte og via sitt investeringsselskap Månebakken.

I Kapitals rangering av Norges 400 rikeste, finner vi Stensrud oppført med en formue på 1,3 milliarder kroner.

- Hvorfor synes du dette er en god idé?

- Fordi jeg får gjort noe skikkelig for byen; noe som binder sammen øst og vest. I tillegg innebærer våre planer noen herlige aspekter på miljøsiden, med varmeveksling og grønt tak, sier Stensrud til Finansavisen.

Men Lervig er ikke de eneste som ønsker seg denne tomten. Domstoladministrasjonen mener Bekhuskaien er best egnet til å huse nye Stavanger tinghus, og i tillegg ønsker Rogaland Teater å bygge nytt teater på tomten. Det er også planer om å bygge en veteranbåthavn nedenfor kaikanten.

Andre økonominyheter:​
​Myrseth: Her kan du doble pengene dine
Prisfall for nye boliger​