Milliardær vil lage gratis internett-universitet

Den amerikanske milliardæren Michael Saylor har planer om å starte sitt eget universitet på internett. Han vil selv gi 100 millioner for å hjelpe universitetet i gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hvis dette blir gjort riktig, vil det påvirke livet til millioner av mennesker for alltid. Hvis det blir gjort galt, blir det bare storm i et vannglass, sier Michael Saylor, milliardæren som vil lage sitt eget universitet.

Ikke bare akademikere

Universitetet skal ikke bare ansette akademikere. Saylors drøm er å samle et arkiv over alle de beste hjernene i verden. Han ser for seg at et kurs om Vietnam-krigen for eksempel kunne ha med et intervju med Henry Kissenger, hvor Kissinger forklarte sine grunner til å trappe opp krigen.

- Hvis Carnegie hadde vært i live i dag ville dette ha vært det biblioteket han ville ønsket å bygge, sier han.

Saylor er ikke redd for reaksjonene fra de etablerte universitetene.

- Universitetene vil miste kontrollen over kunnskapen, og det bør de. Vi deler alle retten til verdens ledere og genier, sier han.

Gratis forelesere

Pengene skal ikke gå til å lønne foreleserne. Dem regner Saylor med å få gratis.

- Folk sloss for å slippe til på nyhetsshowene på TV. Dette vil gi en god mattelærer muligheten til å undervise 100 millioner mennesker i matematikk, sier han. De som ikke er berømte kommer til å være med for å bli kjent, og de alt som er berømt kommer til å stille opp for å fortsette å være det.

Studioet som skal spille inn forelesningene skal ligge i Washington-området, og skal bygges i

løpet av de nærmeste månedene.

Saylor har ikke planlagt det nye universitetet i detalj, men sier at han selv ønsker å være styreleder. Mange amerikanske rike har bidratt med penger til universiteter og utdanning. For eksemplel har Bill Gates lovet bort en milliard i stipender til minoriteter. Det er vanlig å oppkalle bygninger på skoleområdet etter den som har donert de største beløpene til å bygge bygningen.

- Slik veldedighet er gammeldags, mener Salor. Jeg ville gi utdanning for fremtiden.

Michael Saylor dannet sitt eget software-selskap like etter at han ble uteksaminert fra Massachusetts Institute of Technology (MIT). 35 år gammel er han hovedeier og administrerende direktør. På papiret er aksjene hans verdt 13 milliarder dollar. Nå vil han altså bruke 100 millioner av dem på å tilby gratis universitetsutdannelse over nettet.

-Jeg kommer til å bidra med mer til universitetet er ferdig, sier Saylor, og fortsetter: Andre vil kanskje være med. Hvis ikke gjør jeg det selv.

anne.helene.molaug@dagbladet.no