Milliardærbrødrene Candy raser mot norsk finansmann etter boligdrømmen som brast

Hasj-Cappelens bankmann i trøbbel.

RASENDE: Christian og Nick Candy vil ha svar på hva som egentlig skjedde da en irsk investor skulle bygge Europas høyeste boligblokk - og en norsk finansmann var involvert. Foto: Getty Images
RASENDE: Christian og Nick Candy vil ha svar på hva som egentlig skjedde da en irsk investor skulle bygge Europas høyeste boligblokk - og en norsk finansmann var involvert. Foto: Getty Images Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den ukjente irske investoren Tom Ryan annonserte i fjor høst at han skulle bygge Europas høyeste boligblokk. Prosjektet fikk navnet Hertsmere House - og skulle by på 74 etasjer med luksusleiligheter midt i London.

Nå står den norske finansmannen Hans-Olav Eldring (48) midt oppi en milliardkrangel etter at prosjektet gikk i vasken.

74 etasjer - ti milliarder Skyskraperen skulle ifølge Financial Times koste en milliard pund - over ti milliarder kroner. Tomta alene kostet en milliard kroner da Ryan kjøpte den.

- Det vil bli plass til 714 leiligheter, sa Richard Berridge i Ryan Corporation til Financial Times da nyheten sprakk i november.

Men de vidløftige påstandene om tidenes boligeventyr var tilsynelatende bare det: påstander. I ukene etter at prosjektet ble kjent pågikk det nemlig heftig møtevirksomhet i kulissene, der Ryan jobbet stadig mer desperat for å få på plass nok finansiering. En rekke velstående briter ble kontaktet og forespurt om de ville gå inn som investorer, ifølge The Guardian - men det hele endte i kaos. Nå eies tomta av et kinesisk investeringsfond.

Og det er her Hans-Olav Eldring kommer inn i bildet.

Den norske bankmannen Den sveitsiske storbanken Credit Suisse hjalp nemlig den irske investoren med å skaffe finansiering til det enorme boligprosjektet. Nå vurderer flere investorer å gå til søksmål mot banken. De hevder at prosjektet bare var et luftslott. Mannen som håndterte boligfadesen hos Credit Suisse skal ha vært Hans-Olav Eldring.

Dagbladet fortalte i går hvordan Eldring, da han jobbet hos det sveitsiske forvaltningsselskapet Profilgest, har håndtert store, skjulte formuer for en rekke norske rikinger. Blant dem var Gjermund Erik Cappelen - som nå har innrømmet innførsel av nesten et halvt tonn hasj. Etter at han sluttet i Profilgest i Genève flyttet Eldring til Credit Suisse og London. I en uttalelse sier Credit Suisse nå følgende:

- Vi tok raskt affære da vi ble klar over påstander om at noe var gjort galt. Vi kan ikke kommentere dette ytterligere.

MIDT I STRIDEN: Hans-Olav Eldring jobber ikke lenger i Credit Suisse - men sier han sluttet frivillig. Foto: Privat
MIDT I STRIDEN: Hans-Olav Eldring jobber ikke lenger i Credit Suisse - men sier han sluttet frivillig. Foto: Privat Vis mer

Dokumenter Dagbladet sitter på viser at Eldring mistet autorisasjonen sin hos britiske finansmyndigheter 3. januar i år.

- Autorisasjonen hos britiske finansmyndigheter var knyttet til den stillingen jeg hadde i banken, skriver Eldring i en e-post til Dagbladet.

Overfor Dagbladet avviser Eldring at bankens handlekraft betyr at han fikk sparken. Men han bekrefter det banken også opplyser til Dagbladet - at han ikke jobber der lenger.

Candy-brødrenes sinne Blant de som nå vurderer å ta Hertsmere House-prosjektet til retten er de greskbritiske interiørarkitektbrødrene Candy. Nick og Christian Candy er gode for over tre milliarder kroner, er blant Europas mest anerkjente eiendomsfolk og står blant annet bak One Hyde Park - et av verdens mest fasjonable boligkomplekser.

En oversikt over Ryans påståtte investeringer ble distribuert til mulige investorer - deriblant Candy-brødrene. Lista ble sendt på Credit Suisses brevpapir, og så tillitvekkende ut. Men revisjonsfirmaet som jobbet for Ryan har seinere blitt kontaktet av Credit Suisse, og sier nå til The Guardian at «investeringene var ikke det de ga uttrykk for».

Jessica Patrick, PR-ansvarlig for Candy-brødrene, opplyser til Dagbladet at de ikke vil bli intervjuet om Eldring-saken. Men i en uttalelse til The Guardian er Nick Candy krystallklar:

- Det finnes ikke tvil. Noen er blitt villedet her - og det bør bli kjent hva som har skjedd.

Utradisjonell Ryan betegnes som et ubeskrevet blad i eiendomskretser i London, samtidig som han har vært i klammeri med irske skattemyndigheter flere ganger - og har vært involvert i prosjekter både med en dømt bedrager, en strippeklubbeier og en av Bertie Aherns tidligere rådgivere. Ahern er tidligere statsminister i Irland - en høyst kontroversiell sådan.

Candy-brødrene gikk også dypere inn i Ryans bakgrunn, og 24 timer etter at de var blitt kontaktet avviste Christian Candys investeringsselskap Omni Capital tilbudet om å investere i Hertsmere House. Og nå er Candy-brødrene rasende på Credit Suisse og Hans-Olav Eldring, for at de ble forsøkt dratt inn i fadesen.

Karantene Det er ikke mye Eldring ønsker å si om den betente situasjonen.

Faksimile: Dagbladet 20. juni
Faksimile: Dagbladet 20. juni Vis mer

- Byggeprosjektet i London er tilknyttet den jobben hadde hos Credit Suisse - som jeg bestemte meg for å slutte hos i februar i år. Jeg er i karantene og har derfor ikke lov til å gi kommentarer om kunder eller forretninger gjort for Credit Suisse, skriver Eldring i en sms til Dagbladet.

Dagbladet har ikke klart å nå Tom Ryan. Richard Berridge har ikke besvart Dagbladets henvendelse. Til The Guardian sier en Ryan-talsmann at media blir brukt til å spre et feilaktig bilde i saken og at informasjonen som har kommet fram i pressen er feilaktig.

LUREHUS: Her i Canary Wharf skulle den irske investoren bygge Europas høyeste boligblokk - før luftslottet sprakk. Foto: Reuters / NTB scanpix
LUREHUS: Her i Canary Wharf skulle den irske investoren bygge Europas høyeste boligblokk - før luftslottet sprakk. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer