Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Milliardæren Alexander Viks aksjer frosset i Oslo

Byfogdembetet tror Vik prøver å skjule hvem som eier aksjene i it-selskapet Confirmit.

GIGANTREGNING: Den norske milliardæren Alexander Viks selskap Sebastian Holdings ble i 2013 dømt til å betale Deutsche Bank cirka 300 millioner dollar. Foto: Keith Hammett
GIGANTREGNING: Den norske milliardæren Alexander Viks selskap Sebastian Holdings ble i 2013 dømt til å betale Deutsche Bank cirka 300 millioner dollar. Foto: Keith Hammett Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Deutsche Banks kamp for å inndrive gjeld fra den norske milliardæren Alexander Vik har nådd norske rettssaler. I en kjennelse datert 26. april gis den internasjonale storbanken arrest i aksjene i det norske it-selskapet Confirmit AS.

På denne måten vil banken sikre et krav på 288 millioner dollar mot Viks selskap Sebastian Holdings i skatteparadiset Turks & Caicos.

Reell eier  Det hjelper ikke at Alexander Vik nylig overførte aksjene i Confirmit til en nær slektning.

«På grunnlag av det som fremgår av begjæringen finner retten at saksøker har sannsynliggjort at saksøkte er reell eier av aksjene i Confirmit AS, og arrest tas i disse aksjene», skriver dommeren.

Confirmit har hovedkvarter i Oslo, og har avdelinger i blant annet USA, Storbritannia, Russland og Australia. Alexander Vik står selv oppført som styreformann.

Jakten på verdier som kan dekke Deutsche Banks krav mot Sebastian Holdings pågår nå både i Europa, USA og i Sør-Amerika, hvor Alexander Vik eier en vingård i Chile og hoteller i Uruguay.

Vik har oppgitt at han er bosatt i Monaco, mens kona Carrie eier et fasjonabelt hus i Connecticut som i sin tid tilhørte Rockefeller-familien.

Tomt for penger Kravene stammer fra en rettssak i London i 2013, hvor Viks selskap Sebastian Holdings ble dømt til å betale Deutsche Bank cirka 300 millioner dollar.

I april i år fikk banken gjennomslag i Oslo byfogdembete for at denne dommen er tvangskraftig i Norge.

I London i 2013 argumenterte Vik for at banken burde ha stoppet hans selskap Sebastian Holdings katastrofale valutahandler høsten 2008. Dommeren kom derimot til at selskapet selv måtte bære ansvaret - og ta regninga.

Privatetterforskere I mellomtida hadde Sebastian Holdings nesten blitt tømt for penger. De tre siste årene har banken derfor gått etter Alexander Vik selv, hans kone Carrie, en skatteparadis-trust og flere selskaper i sine forsøk på å drive inn Sebastian Holdings gjeld.

Deutsche Bank har strevd med å få overlevert en lovformelig stevning i USA, blant annet fordi det har vært vanskelig å lokalisere Vik og kona. Slik Dagbladet nylig fortalte, har banken i denne prosessen blant annet tatt i bruk privatetterforskere.

«Sebastian Holdings og dets eiere har vedvarende unnlatt å gjøre opp sin gjeld til Deutsche Bank», uttaler banken overfor nyhetsbyrået Bloomberg, som omtalte saken mandag denne uka.

Viks advokater i London besvarte ikke nyhetsbyråets henvendelse.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!