Milliardæren Katerina (29) er avslørt som Putins datter

Ferierer på den franske rivieraen og danser rock'n'roll i hele verden.

ROCK 'N' ROLL: Katerina Tikhonova, Putins datter, danser her akrobatisk rock 'n' roll med Ivan Klimov under et verdenscup-arrangement i Krakow i fjor. Foto: Reuters / NTB Scanpix
ROCK 'N' ROLL: Katerina Tikhonova, Putins datter, danser her akrobatisk rock 'n' roll med Ivan Klimov under et verdenscup-arrangement i Krakow i fjor. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter årelange ubekreftede spekulasjoner i media, har nyhetsbyrået Reuters nå fått bekreftet av en sentral figur i det russiske næringslivet at Katerina Tikhonova er Vladimir Putins datter.

Putin forfølges konstant av journalister med TV-kameraer og fotografer. På kveldsnyhetene rapporteres det om hans daglige aktiviteter.

Hele verden ønsker å vite så mye som mulig om den mystiske lederen som også i år ble kåret til verdens mektigste person av finansmagasinet Forbes.

Likevel har han klart å holde store deler av sitt personlige liv for seg selv, men det ifølge Reuters med KGB-liknende metoder.

SJAKKINTERESSERT: I Russland står sjakken sterkt. Her er Putin avbildet under VM i sjakk i Sotsji. Magnus Carlsen skulle møte Viswanathan Anand i tittelkamp. Carlsen vant. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SJAKKINTERESSERT: I Russland står sjakken sterkt. Her er Putin avbildet under VM i sjakk i Sotsji. Magnus Carlsen skulle møte Viswanathan Anand i tittelkamp. Carlsen vant. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Forbes skriver passende at: «Putin fortsetter å bevise at han er en av de få mennene i verden som er mektig nok til å gjøre det han vil - og komme unna med det». Men nå er altså hans farskap avslørt.

Kilden nekter Til nå er det ikke publisert ett bekreftet bildet av hans to døtre, 30 år gamle Maria og 29 år gamle Katerina. De skal ifølge Newsweek gått på universitet med falske navn. Selv ikke deres klassekamerater visste at de var presidentens døtre.

Kilden til enden på spekulasjonene, er ifølge Reuters Andrey Akimov, som er styremedlem i russiske Gazprombank.

Han sier på et opptak at han møtte Katerina da hun var liten og at han møtte henne igjen nylig, og at Katerina er Putins datter.

Etter at Reuters publiserte reportasjen har Akimov nektet for at han faktisk bekreftet den nære og sagnomsuste familierelasjonen.

ATLETISK FAMILIE: Katerinas far er også en atletisk mann. Han er svært interessert i hockey. I tillegg svømmer han hver morgen. Foto:  Alexei Nikolsky / AP / NTB Scanpix
ATLETISK FAMILIE: Katerinas far er også en atletisk mann. Han er svært interessert i hockey. I tillegg svømmer han hver morgen. Foto: Alexei Nikolsky / AP / NTB Scanpix Vis mer

I januar blogget Aleksej Navalnyj, en av Putins mest fryktede opposisjonelle politikere at Katerina var presidentens datter.

Rock'n'roll Nå har Reuters gravd i Katerinas personlige liv, som viser at hun er en svært fremadstormende maktfigur i farens Russland.

Hun har gjort akademisk karriere, men har også deltatt i flere akrobatisk rock'n'roll-dansekonkurranser.

Nå blir hun støttet finansielt med flere millioner dollar av statlige selskaper i prosjekter på universitet i Moskva. Hun har også en sjefsstilling hos universitet og er delaktig i et prosjekt verdt 1,7 milliarder dollar. Sistnevnte prosjekt går ut på å utvide universitetets campus.

Katerina og hennes ektemann har nektet å kommentere Reuters avsløring.

Sus og dus Katerinas rådgivere på universitetet i Moskva inkluderer fire medlemmer av Putins tidligere innerste krets.

Blant dem er to tidligere KGB-offiserer som skal ha kjent til henne som lite barn. Reuters har ikke funnet indikasjoner på at hun har tjent penger personlige på de store statlige overføringene til hennes prosjekter på universitetet.

Men uansett skal hun leve et liv i sus og dus på privaten.

Reuters erfarer at Katerina har beskrevet seg selv som kona til Kirill Shamalov, sønnen til Nikolai Shamalov, som har hatt et langvarig vennskap med Putin.

Ektefellene har ifølge finansielle analyser aksjer verdt 2 milliarder dollar i et stort gass- og petrokjemisk selskap, som Kirill har skaffet seg gjennom Gennady Timchenko, en annen nær venn av Putin.

I tillegg eier ekteparet en stor villa i Biarritz i Frankrike, som har en estimert verdi på rundt 3,7 millioner dollar. Denne eiendommen har de også anskaffet seg gjennom Timchenko, som har kjent presidenten siden 90-tallet.

Fnyser av dopinganklager Hennes far er i vinden utenrikspolitisk som alltid, men nå må Putin også slite med alvorlige dopinganklager.

Denne uka kom en uavhengig kommisjon, utnevnt av Det internasjonale antidopingbyrået (WADA), med sin rapport om doping og korrupsjon i friidrettsverden.

I rapporten kom en anbefaling til Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) om å suspendere Det russiske friidrettsforbundet (ARAF) fra konkurranser.

Men Putin fnyser av anklagene.

- Så lenge det ikke er noen beviser, er det vanskelig å vurdere anklagene som egentlig virker ubegrunnet, sier Putins talsmann Dmitry Peskov ifølge The Guardian.

Før helgen besluttet president Vladimir Putin å stanse alle flyreiser mellom Egypt og Russland, etter at en russisk passasjerfly styrtet i Sør-Sudan i forrige uke. Terrororganisasjonen IS har påtatt seg ansvaret for styrten. Satellittbilder skal avvise at flyet styrtet på grunn av rakett.

Det diplomatiske forholdet mellom Storbritannia og Russland skal ha blitt iskaldt, etter at Kreml torsdag beskyldte David Cameron for å holde tilbake etterretning som indikerer at ei bombe forårsaket at det russiske flyet styrtet i Egypt.

Den svenske terroreksperten Magnus Ranstorp mener derimot at angrepet vil kunne få Russland til å vise sin styrke og virkelig skade IS.

- Dette er en nasjonal traume for Russland, og noe man ikke kan la ligge ubesvart. Hvis IS har gjort dette, har de virkelig vekket den russiske bjørnen, sa han til Dagbladet tidligere denne uka.